Boldogkői Zsolt: A Sinopharmmal oltott idősek miatt kell a harmadik oltás! Duda Ernő: Általánosságban nem indokolt a harmadik oltás

Miért és kinek kell a koronavírus elleni harmadik oltás? Időszerűbb témát aligha lehetett volna találni a Szeged Podcastnak, mint arról beszélgetni a járványüggyel foglalkozó szakértőkkel, hogy mit gondolnak az augusztus elsejével indult harmadik oltási kampányról.

2021. augusztus 03. 10:21

Boldogkői Zsolt: A Sinopharmmal oltott idősek miatt kell a harmadik oltás! Duda Ernő: Általánosságban nem indokolt a harmadik oltás

Boldogkői Zsolt, molekuláris biológus, genetikus mellett Duda Ernő immunológus-, genetikusprofesszor, valamint Rusvai Miklós víruskutató, járványügyi szakember válaszolt Kovács M. Nobert, Gedzo és Bod Péter kérdéseire.

Az alaphangot Boldogkői Zsolt adta meg, aki már a beszélgetés elején jelezte: egyértelműen a kínai vakcinával áll összefüggésben a harmadik oltás kérdése. Szerinte a harmadik oltás ki nem mondott célja a korábban Sinopharm-oltást kapott hatvan év felettiek védelme, amit a kutató indokoltnak nevezett.

Másként látta a helyzetet Duda Ernő, aki megfogalmazta a harmadik oltás általánosságban nem indokolt. Kivételt szerinte azok képeznek, akik szervátültetésen estek át, daganatos betegséggel küzdenek, immunterápiában részesülnek, nagyon idősek vagy nagyon jelentős a túlsúlyuk.

A három szakember egyetértett abban, hogy a magyarországi helyzet abban az értelemben sajátos, hogy kínai vakcinával az időseket oltották, noha a kínaiak sem ezt ajánlották.

Rusvai Miklós kijelentette: immunválasz-hiány jelentkezett sok kínai vakcinával beoltottnál, ezért a harmadik oltás beadása teljes mértékben indokolt. Ezzel összefüggésben az is elhangzott, hogy nem jelent gondot az sem, ha olyanok is kapnak harmadik oltást, akiket korábban nem a Sinopharmmal oltottak be.

Az időpont-kijelölés ellen sem volt a kutatóknak a beszélgetés során különösebb kifogásuk. Sőt úgy vélték: szerencsés, ha a készülődő negyedik hullám előtt kezdődnek el a tömeges oltások, amikor még alacsonyak a napi esetszámok.

– A világon teljesen egyedülálló, ami Magyarországon történt, mert nincs még egy ország, ahol a koronavírus-járványa alatt hatféle vakcinával immunizálták volna a lakosságot – jelezte Rusvai Miklós. Egyelőre úgy tűnik, hogy az oltások során lehetne variálni a vakcinákat, ez egészségügyi kockázatot nem jelent. Arról már inkább megoszlanak a vélemények, hogy a hatásosságot melyik vakcina-kombináció szolgálja a legjobban.

Boldogkői Zsolt elismerte, hogy a harmadik oltásnál sokkal fontosabb lenne azok beoltása, akik eddig nem éltek a lehetőséggel. A kutatók között ennek kapcsán heves vita alakult ki. Hazánkban nagyjából három millió ember nem oltatta be magát, és kérdésként merült fel, hogyan lehetne őket eddigi döntésük megváltoztatásra rábírni.

Boldogkői Zsolt kötelezővé tenné az oltást, amit kutatótársai elutasítottak. Többféle érvvel: egyfelől nem világos, hogyan, mivel lehetne szankcionálni az oltásnak továbbra is ellenállókat. Rusvai Miklós szerint a járvány halálozási mutatója, amely mindössze két százalék, nem indokolja, hogy kötelező tegyék az oltást.

Duda Ernő áthidaló megoldásként felvetette, hogy a járványból kifolyólag a kórházba kerültek minden egészségügyi költségét rá kellene terhelni a be nem oltott megbetegedettekre. Boldogkői Zsolt inkább a mellett érvelt, hogy a még be nem oltott embereket fosszák meg olyan lehetőségektől, mint a tömegközlekedés használata, a közösségi terek látogatása.

Duda Ernő szerint pénzzel komolyan motiválni lehetne az eddig az oltástól elzárkózók egy jelentős csoportját. Becslése szerint akár egymillió ember azonnal beoltatná magát, ha ezért 10 ezer forintot kapna.

Abban egyetértettek a szakemberek, hogy a jelenleginél sokkal precízebb útmutatót kaphattak volna a háziorvosok. A jelenlegi helyzet az, hogy szinte kizárólag rájuk bízták, hogy a pácienseiknek milyen fajta harmadik oltást adnak be vagy javasolnak. Az erről szóló vitában elhangzott, hogy a háziorvosok ismerik a legjobban a rájuk bízottakat, ugyanakkor ők maguk nem járványügyi szakemberek.

A szerteágazó diskurzusban ezzel kapcsolatosan azt a véleményt is hallhattuk, hogy a háziorvosok nem kardiológusok, mégis a közel harmincféle vérnyomáscsökkentő gyógyszer közül ők választják ki, hogy mit írnak fel betegeiknek.

Duda Ernő, Boldogkői Zsolt és Rusvai Miklós egybehangzóan kijelentette, hogy a harmadik oltásnak akkor sincs semmifajta kockázata, ha olyan személy kapja, aki védett. A vakcinát ilyen értelemben nem lehet túladagolni.

Ha kíváncsi a három kitűnő kutató izgalmas szellemi párbajára, amely vitáktól korántsem volt mentes, hallgassák meg (újra) a Szeged Podcast-adását!

Bod Péter