Boldog tanár nélkül nincs boldog diák – szolidaritási akció a Radnóti-gimnáziumnál

Nyíltan szolidaritást vállalt a Radnóti-gimnázium huszonkét tanára azokkal a pályatársaikkal, akiket a polgári engedetlenségi akciójuk miatt mostanában megfenyegettek. A kormánytól és a tankerületektől követelték, hogy normalizálják a párbeszédet a tanári közösségekkel.
Bod Péter

2022. szeptember 15. 13:00

Boldog tanár nélkül nincs boldog diák – szolidaritási akció a Radnóti-gimnáziumnál

Szolidaritást vállalunk azokkal a kollégákkal, akik a kormány és a szakszervezetek közötti eredménytelenül zárult tárgyalások után a köznevelés tarthatatlan állapotára polgári engedetlenséggel hívták fel a figyelmet, és akiket ezért aránytalan retorziókkal fenyegettek vagy módosították a kinevezésüket – kezdődött az a szolidaritási nyilatkozat, amelyet Fabulya Andrea, az iskola tanára olvasott fel gimnázium főbejárata előtt a 10 óra 35 perckor kezdődő szünetben valamivel több, mint húsz tanártársa előtt.

 

A nyilatkozatban szerepel, hogy a szegedi középiskola tanárainak egy része követeli, hogy a kormány és tankerületek normalizálják a párbeszédet a tanári közösségekkel, és tegyenek lépéseket a köznevelés szereplői helyzetének javításáért. 

 

 

A nyilatkozat tartalmazza azt is, hogy politikai pártokat és mozgalmakat nem akarnak maguk mögött tudni. „Alapelvünk az emberség és a minőség” – ezzel a mondattal zárul az idézett nyilatkozat.

 

Ezt a minőséget képviseljük, ebből nem engedünk – válaszolta a sajtó érdeklődésére Fabulya Andrea a nyilatkozat felolvasása után a helyszínen, amikor arról kérdezték, hogy az előzmények ismertében nagyon visszafogottnak nevezhető az elhangzott szöveg.

 

 

A tanárok többsége bólogatott, amikor a Szeged Televízió azt a kérdést tette fel nekik, hogy nagynak érzik-e a rájuk nehezedő nyomást. Ugyanakkor az is kiderült, hogy személyre szóló levelet nem kaptak a tankerülettől, amiben arra hívnák fel a figyelmüket, hogy akár az állásuk elvesztésével is járhat, ha csatlakoznak a tanárok körében egyre terebélyesedő polgári engedetlenségi mozgalomhoz. 

 

Bízunk a demokráciában és az emberségben, és bízunk a vezetőinkben – vette át a szót ismét Fabulya Andrea, aki rögtön pontosított, hogy az utóbbi alatt a gimnázium vezetőit érti. Minket ezek a falak mindig megvédenek – mutatott vissza a mögöttük található középiskola épületére. 

 

A polgári engedetlenségi mozgalomban helyettünk kiállók mellett vállalunk szolidaritás. Ebben a helyzetben ez a minimum – szólt hozzá a beszélgetéshez egy másik tanár.

 

A reményt vesztem el, hogy még az én időmben történhet valami nagy változás – nyilatkozta a tiltakozó akción Valuska Sára, a Radnóti gimnázium pályakezdő tanára, aki óriási reményekkel érkezett a tanítani. Elmondta azt is, hogy egyedülállóként és pályakezdőként a megkapott fizetésből a lehetetlenség kategóriájába tartozik a megélhetés.

 

 

Boldog tanár nélkül nincs boldog diák – összegezte mondandóját. Egy nyugdíjhoz közelítő tanár ezt azzal egészítette ki, hogy nem mindegy, kik fogják tanítani a gyerekeinket és az unkáinkat, éppen ezért az előtte szóló pályakezdő kollégájáért nagy kár volna, ha pályaelhagyó lenne. 

Mindent el lehet venni az embertől – utalt a hazai tanárok kiszolgáltatott helyzetére Ruszkai Andrea, az iskola pedagógusa, de a méltóságát nem.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind