Boldog, felszabadult diákokkal találkoztunk a matekérettségi után

Öröm, felszabadultság és megkönnyebbülés volt azoknak a diákoknak az arcán, akiket a keddi matematika érettségi után kérdeztünk az SZTE Gyakorló Gimnáziuma előtt a Boldogasszony sugárúton.

2020. május 05. 15:13

Boldog, felszabadult diákokkal találkoztunk a matekérettségi után

Imádom a matekot, azt hiszem, én vagyok az első, aki kijöttem. Izgultam, sőt még most is izgulok. Nézd meg, remeg a kezem – mondta el Donát, akit elsőként interjúvoltunk a gyakorló gimnázium főbejáratánál. Közben azt is megtudtuk, hogy a fiatalember mérnök-informatikus szakra készül, így nem lepődhetünk meg azon, hogy nem a matekérettségitől tartott a legjobban.

Persze feszültség azért volt bennem, de ez alkati dolog is – mondta érdeklődésünkre Donát, aki emlékeztetett arra, hogy a tavalyi feladatsorról sokan úgy vélekedtek, nehéz volt, noha ő azt sem találta annak. És ami a lényeg: az ideit sem. Igaz, kisebb meglepetések érték őt is, mert volt egy-két feladat, amire nem készült, de megoldotta ezeket is. A négyjegyű függvénytáblázat sok mindenben segít – tette hozzá mosolyogva.

Úgy érzi nem befolyásolta teljesítményét, hogy második félév nagy részében online folyt a tanítás. Már a hétfői magyar érettségi után is többször találkoztunk azzal a véleménnyel, hogy

bizonyos értelemben a rendhagyó második félév még segített is a felkészülésben, mert semmi nem vonta el a figyelmet a tanulástól. Ezt a keddi írásbeli vizsga után több diák is megerősítette.

Mint Donát elmondta: nem az utolsó hetekben kellett bepótolni a hiányosságait, mert négy évig tudatosan készült az érettségire. Ezért nem okozott számára különösebb gondot a tizennyolc feladatból álló írásbeli megoldása.

Anna és Balázs is felszabadultan nyilatkozott hírportálunknak a gimnázium főbejárata mellett: Könnyű volt, jól sikerült – állapították meg egybehangzóan. Mindketten elmondták, hogy komplett feladatsorokat kapott meg osztályuk elektronikus formában meg matematika tanáruktól, ami nagyban segítette a felkészülést. Közösen oldották meg a tavalyi érettségi feladatsorát, és ha ez nem lett volna elegendő, akkor az osztálytársak zoomos találkozón beszélték meg a matekfeladatok részproblémáit. Az osztályok annak ellenére szorosan összedolgoztak, hogy személyesen nem találkozhattak. Ez alól nem volt kivétel a matematika írásbelire való felkészülés sem – tudtuk meg.

Örömmel állapította meg Anna és Balázs, hogy bár tartottak a feladatsor mindig nehezebbnek számító második felétől, kellemes csalódás éppen itt érte őket. Könnyebb feladatok kerültek ebbe a részben, mint amire számítottak.

Nem volt meglepetés, olyan feladatok voltak, amire számítottuk – állapították meg közösen, hozzátéve, hogy osztályuk azért is nevezhető matematikából átlag felettinek, mert biológia-fizika-kémia tagozatos diákok alkotják. Jó matematikai képességek megléte esetükben alapfeltételnek számít.

A szegedi elitgimnázium diákjainak véleménye nem biztos, hogy egybecseng a végzős középiskolások matematika érettségiről alkotott véleményével, amin – ha így van – aligha lehet csodálkozni. Az SZTE Gyakorló Gimnáziumában (az egykori Ságvári) végzettek tanulmányi eredményei országos összehasonlításban is a legjobbak közé tartoznak. Ez még akkor is igaz, ha tudjuk: több helyi gimnáziumot – a Radnótit és a Deákot is – az ország legjobbjai között jegyeznek.

B. P.

Tovább olvasom