Boldizsár Ildikó nyitja meg az idei könyvünnepet a Dugonics téren

Húsz helyszínen, százharminc programot kínál az olvasás szerelmeseinek a 89. Ünnepi Könyvhét és a 17. Gyermekkönyvnapok szegedi rendezvénysorozata. A könyvünnepet Boldizsár Ildikó író, mesekutató nyitja meg június 7-én.

2018. június 02. 12:17

Boldizsár Ildikó nyitja meg az idei könyvünnepet a Dugonics téren

Az Ünnepi Könyvhét szegedi programjait az idén már tizenegyedik alkalommal szervezi a Somogyi-könyvtár – mondta el Sikaláné Sánta Ildikó, az intézmény igazgatóhelyettese a programokról rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón.

Június 7-től 11-ig könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, író-olvasó találkozókkal, könyvkiadók, folyóiratok programjaival várják az érdeklődőket a könyvünnep szokásos központi helyszínén, a Dugonics téren, de lesznek programok a Somogyi-könyvtárban és kávéházakban is.

Az idén is a rendezvények hagyományos központi színterén, a Dugonics téren állnak a könyvkiadók sátrai, ahol reggeltől késő estig kínálják majd a legfrissebb olvasni valókat, és itt állítják fel a beszélgetések, színházi és zenei produkciók egyik fontos helyszínéül szolgáló színpadot is.

Antal Anikó, a művelődési osztály munkatársa elmondta, az önkormányzat idén is 3 millió forinttal támogatja a könyvhét programjainak megszervezését. Ezen kívül a város most is 2 millió forinttal hirdette meg azt a könyvtámogatási pályázatot, amelynek keretében idén kilenc mű részesül a város könyvkiadási támogatásából, valamint odaítélik az Év könyve díjat is.

A könyvhét hivatalos megnyitóját június 7-én délután fél 5-kor rendezik a Dugonics téren, amelyen Boldizsár Ildikó író, mesekutató szól majd az olvasókhoz, a város nevében pedig Solymos László alpolgármester mond köszöntőt, ekkor adják át az Év könyve díjat, valamint az önkormányzat könyvkiadási támogatásait is.

Andóczi-Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR-munkatársa néhányat ki is emelt a több mint százharminc programból.

A megnyitót követően június 7-én 18 órától Boldizsár Ildikóval találkozhatnak az olvasók a Somogyi-könyvtár irodalmi estjén.

Öt nap alatt Szeged vendége lesz többek között Oravecz Imre, Darvasi László, Trócsányi László, Görög Ibolya és fellép Dinnyés József daltulajdonos is.

A szombat hagyományosan a szegedi írók napja, június 9-én délelőtt 10 órától a Dugonics téren felállított színpadon Hász Róberttel, Bogoly József Ágostonnal, Tandi Lajossal és Békési Imrével beszélget Veszelka Attila író.

A Szegedhez kötődő írók, költők elmúlt évi írásaiból ad válogatást a Szegedi Horizont 2018 című antológia több mint húsz folyóirat közlése nyomán. A kötetet a szegedi városháza dísztermében mutatják be június 6-án, szerdán 18 órától.

Az ünnepi könyvhéttel párhuzamosan rendezik meg a 17. Gyermekkönyvnapokat, ezért a legkisebbeknek is számos programmal kedveskednek a szervezők.

Június 8-án, pénteken délután a városháza dísztermében tartják a gyermekkönyvtár egész éves olvasásnépszerűsítő játékának eredményhirdetését, amelyen megkoronázzák a tizedik Könyvkirályt. A koronát annak a szegedi diáknak a fejére helyezik fel, aki az elmúlt évben a legtöbb könyvet olvasta el.
A Belvárosi Mozi pedig ezt követően Mesehétvégét szervez, amelyen gyermekfilmekkel várják a szegedieket.

Továbbfejlesztették az esemény honlapját

Az országban is egyedülálló honlapot fejlesztettek ki az Ünnepi Könyvhétre Piri Ildikó vezetésével a szegedi könyvtárosok.

A dinamikus oldalon nemcsak a programokra lehet keresni, hanem szerzők, helyszínek és dátum alapján is gyorsan megtalálhatók a több mint 130 eseménnyel kapcsolatos részletes tudnivalók.

Az okostelefonon és tableten is működő oldal idei újítása, hogy 1930-ig visszafelé is meg lehet keresni az adatokat a könyvhét szegedi történetéről.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!