Bojkottálja a Momentum frakció az Országgyűlés alakuló ülését

Fekete-Győr András, a Momentum frakciójának leendő vezetője és Hadházy Ákos parlamenti képviselő, sajtótájékoztatón jelentették be, mit jelent számukra az ellenzéki politizálás.
Vass Imre

2022. április 09. 14:34

Bojkottálja a Momentum frakció az Országgyűlés alakuló
ülését

„Látnunk kell, hogy a Fidesz mindent leuraló hazug és korrupt rendszere ellen nem lehet hagyományos képviselői szerepben felvenni a kesztyűt, ahogy azt Hadházy Ákos leendő frakciótársam is már többször kifejtette, új alapokra kell helyezni az ellenzéki politizálást.” - mondta Fekete-Győr András.

 

A Momentum politikusa hangsúlyozta, pártja nem akar a Fidesz díszellenzéke lenni és példaértékűnek tartja Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs eddigi munkáját. „Ezt a fajta politizálást kell felerősíteni a következő négy évben. A Momentum képviselői arra vállalkoznak, hogy a Hadházy-modellt sokszorosítsák meg.”

 

Hadházy Ákos elmondta: „Új alapokra kell helyezni az ellenzéki politizálást.

Ameddig nincsenek garanciák arra, hogy az ellenzék elvégezhesse az ellenzék feladatát, vagyis a hatalom ellenőrzését, addig nem szabad részt venni a klasszikus parlamenti munkában. Nincsenek illúzióink arra vonatkozóan, hogy ezeket a garanciákat megkapjuk-e a Fidesztől, de követelni kell őket, ki kell őket kényszeríteni.”

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, amennyiben nem teljesülnek a párt demokratikus garanciát biztosító követelései,a Momentum frakciója bojkottálni fogja az Országgyűlés alakuló ülését.

 

A követeléseik a következők:

  • Egy pártszövetség, vagyis a Fidesz-KDNP egyoldalúan ne változtathassa meg a választási törvényeket, az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat;
  • A közmédia élére konszenzussal választanának vezetőket, a közmédia ténylegesen függetlenül és pártatlanul működjön;
  • Az országgyűlési képviselőknek az állami szervek ellenőrzéshez szükséges jogosítványait állítsa helyre az Országgyűlés;
  • Parlamenti kisebbség is kezdeményezhesse valódi, széles jogkörökkel rendelkező vizsgálóbizottságok felállítását;
  • Vonják vissza a feleslegesen fenntartott veszélyhelyzeti jogrendet.