Bogányi Gergely öt év után ismét elhozza csodazongoráját Szegedre

A Szabadtéri Játékok 2016-os Ajándékkoncertjén láthatták, hallhatták először a szegediek Bogányi Gergely csodazongoráját. A Kossuth-díjas zongoraművész most ismét elhozza különleges hangszerét Szegedre, szeptember 26-án a nagyszínházban Liszt és Bach műveket ad elő rajta.

2021. szeptember 14. 17:45

Bogányi Gergely öt év után ismét elhozza csodazongoráját Szegedre

A Dóm téren 2016 augusztusában mutatta be a szegedieknek a hét évig fejlesztett különleges hangszert Bogányi Gergely. A Szegedi Szimfonikus Zenekarral adott koncertjén Csajkovszkij és Rimszkij-Korszakov szerzeményeket adott elő, hatalmas sikerrel.

Szeptember 26-án este 7 órakor ismét visszatér Szegedre a csodazongora. Ezúttal a nagyszínházba hozza el különleges hangszerét a Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas zongoraművész.

A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara, és a Hármashangzat Freskó Program Öt csillag elnevezésű koncertsorozatának vendégeként Bogányi Gergely az általa tervezett zongorán adja elő Bachtól Lisztig című önálló estjét.

A különleges hangszeren

  • Bach: g-moll Fantázia és Fúga BWV 542 (Liszt-átirat)
  • Bach: d-moll Toccata és Fuga BWV 538 (saját átirat)
  • Liszt Ferenc: Legenda no. 1 (Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak)
  • Liszt Ferenc: Obermann völgye és
  • Schumann: C-dúr Fantasia op. 17

című szerzeményeit szólaltja meg a két felvonásos önálló esten.

Hét évig fejlesztették a futurisztikus hangszert

A zongoraművész és a konstruktőrök csoportja egy új elképzelés és technológia alapján épített egy teljesen egyedi formájú és felépítésű zongorát. A különleges hangszerhez kikísérletezett egyedi mechanikát a németországi Louis Renner cég készítette, amit 1882-ben alapítottak, és ma is a hangszerkészítés legmagasabb színvonalát képviseli.

A képzőművészeti alkotásnak is beillő hangszert hét évig fejlesztették, első bemutatkozásakor forradalmi alkotásként konferálták fel, az eseményt pedig zenetörténeti pillanatnak nevezték a Zeneakadémián.

A fejlesztés során arra törekedtek, hogy erőteljes, tiszta, egyenes hangzást érjenek el, amely ugyanakkor gazdag felhangrendszerrel bír.

A régi zongorák szép, barátságos hangjával szemben a modern hangszerek esetében elsődleges szempont, hogy bírják a strapát. Bogányi és fejlesztő csapata ezért a hangszer lelkét, a rezonánst a hagyományoktól eltérően nem fából, hanem karbonkompozitból készítette el, így biztosítva az egyenletesebb hangzást és hangképet.

Különleges a zongora formája is: a hagyományos három láb helyett két lábat alkalmaztak. Ennek akusztikus funkciója is van, hangvetőként a publikum felé tereli azokat a hangokat, amik lefelé egyébként elvesznének. A hagyományos három láb helyett alkalmazott két lábas struktúra ugyanakkor futurisztikus külsőt is kölcsönöz a hangszernek.

(Nyitóképünkön Bogányi Gergely Csajkovszkij és Rimszkij-Korszakov szerzeményeket ad elő a Szegedi Szabadtéri Játékok 2016-os Ajándékkoncertjén, a Dóm téren. Fotó: szegediszabadteri.hu)

rag