Bodó Imre lett Újszentiván polgármestere, a korábban fideszes politikus 33 szavazattal nyert

Az ugyancsak függetlenként induló Binszki Olivért győzte le az időközi önkormányzati választáson.
Cservenák Zoltán

2022. július 03. 21:50

Bodó Imre lett Újszentiván polgármestere, a korábban fideszes politikus 33 szavazattal nyert

Az újszentiváni időközi önkormányzati választás nem hivatalos végeredménye:

Polgármester: Bodó Imre.

 

 • Bodó Imre (független) 324 szavazat, 36,61 százalék
 • Dr. Binszki Olivér (független) 291 szavazat, 32,88 százalék
 • Dr. Ulbert Mónika 220 szavazat, 24,86 százalék
 • Maczelkáné Minyó Judit 40 szavazat, 4,52 százalék
 • Waltrich Csaba 10 szavazat, 1,13 százalék

 

Képviselőtestület:

 

 • Binszki Olivér (független)
 • Dunai József (Vállalkozók Egyesülete)
 • Kiss Gábor (Vállalkozók Egyesülete)
 • Tarjánné Kádár Piroska (Vállalkozók Egyesülete)
 • Dr. Talpai János (Vállalkozók Egyesülete)
 • Tóth Zoltán (Vállalkozók Egyesülete)

 

Dunai József, Kiss Gábor és Tarjánné Kádár Piroska, Tóth Zoltán, valamint Talpai János is Bodó csapatának a tagja, így a megválasztott polgármesternek kényelmes többsége lesz a közgyűlésben.

 

A választáson 1612 szavazásra jogosult 55 százaléka járult az urnához, a részvétel így magasnak tekinthető.

 

Bodó Imre 2020-ban még megtiszteltetésnek vette volna, ha Fidesz jelöltjeként indulhatott volna a 2022-es országgyűlési választáson. Két éve Bodót a fideszes választókerületi szavazáson 5-en támogatták, míg Bartók Csabát 4-en, végül mégis Bartók indulhatott. Akkor Bodó azt mondta a Szeged.hu-nak:

 

„Csináltam tíz évig a választókerületi elnöki feladatokat, voltam két cikluson át országgyűlési képviselő, voltam polgármester, járási hivatalvezető. Persze, hogy az embernek jólesik, ha kollégái, munkatársai, harcostársai azt mondják, figyelj, öreg, te is alkalmas vagy a feladatra, én javasollak téged. Én meg igent mondtam rá”.

 

Bodó amellett, hogy 10 éven keresztül volt fideszes választókerületi elnök, 1998 és 2012 között Tiszasziget polgármestereként is dolgozott a Fidesz színeiben. 2006 és 2014 között a párt országgyűlési képviselője. Ehhez képest indult most függetlenként Bodó Imre az újszentiváni időközi polgármester-választáson, és legyőzte a Fidesz-KDNP jelöltjét, Ulbert Mónikát, valamint a másik esélyes jelöltet, az szintén függetlenként induló Binszki Olivért is.

 

Újszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani vasárnap, mert a település vezetőjét, Putnik Lázárt és társait őrizetbe vették, miután a gyanú szerint egy munkásszálló építése során az állami költségvetésnek 222 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

 

Így ért véget Putnik Lázár politikai pályafutása

 

A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hűtlen kezelés bűntette miatt indult eljárásban a megalapozott gyanú szerint a polgármester 2017. júliusában nyújtott be támogatási kérelmet a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalhoz, ami alapján ugyanezen év októberében 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a község a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól. A pályázattal összefüggésben kapcsolattartóként az önkormányzat egy alkalmazottját jelölték meg. A pályázatban a projekt teljes bekerülési költségét 371 millió forintban állapították meg, 149 millió forint saját forrás mellett. A polgármester a támogatási kérelemben a beruházás teljes költségét valótlanul túlárazta az eljáró kormányhivatali alkalmazottakat megtévesztve. A közbeszerzésbe egy a polgármester ismeretségi körébe tartozó budapesti építőipari céget vontak be, amire az ügyészség szerint azért volt szükség, hogy a túlárazott kivitelezéssel összefüggésben számlák kibocsájtásával a támogatási összeg lehívását biztosítsák. A valóságban a kivitelezést a polgármester által kijelölt cégek végezték, az általa irányított önkormányzati alkalmazott közvetítésével.

 

A munkásszálló kulcsrakészen 258 millió forintból megvalósult, a fent maradó 113 millió forintból a budapesti cég vezetőjével a polgármester mintegy 70 millió forintot a saját cégének utaltatott, majd abból társasházakat épített, ingatlant vásárolt. A fenti összegből 10 millió forintot még egy szociális szövetkezetnek utaltak, míg a további összeg sorsa egyelőre ismeretlen.