Bod Péter: Ébresztő, Magyarország, meglopnak!

Egészen elképesztő pénzszórást folytat a kormány, holott egyáltalán nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ezt megtehesse. Mégis csendben tudomásul vesszük.

2021. augusztus 16. 18:41

Bod Péter: Ébresztő, Magyarország, meglopnak!

Az elmúlt tanév egyik húsba vágó híre volt Szegeden, hogy a világjárvány elleni védekezés költségeinek előteremtése címén négymilliárd forintot vont el a kormány a Szegedi Tudományegyetemtől.

Az összeg nem kizárólag önmagában jelentős, hanem ahhoz mérten is különösen, hogy tudjuk, a 2010 óta hivatalba lépett Orbán-kormányok meg-megújuló lendülettel komoly összegeket vontak ki a hazai felsőoktatásból. Emiatt hihetetlenül kifeszített a hazai egyetemek költségvetése, élére állítanak minden forintot. Pénzügyi értelemben alig-alig marad játéktér a mindenkori felsőoktatási vezetőknek.

Ilyen előzmények után érkezünk el a szegedi egyetemtől elvont négymilliárdhoz. Mellette jelentős összeggel csapolták meg a pécsi, a debreceni, a győri és a fővárosi egyetemeket. Nem nagyon maradt ki senki a sorból.

Mindez csak onnan jutott eszembe, hogy a múlt héten arról olvastam,

a kormány 14 milliárd forintot fordít hamarosan a katolikus egyház fenntartásában lévő óvodák felújítására. Bizonyára erre is szükség lehet. Dehogy éppen most és éppen ekkora nagyságrendben?

Kikerülhetetlennek látom, hogy néhány összeget egymás mellé állítsak.

Az elsőt megtettem, és az benne a legérthetetlenebb, hogy

a döntések logikája mintha azt mutatná, hogy a hazai felsőoktatás működtetésénél nagyságrendekkel fontosabb a katolikus óvodák korszerűsítése.

Közben ne felejtsük el, hogy a szegedi önkormányzattól különböző jogcímeken a mögöttünk álló másfél évben megközelítőleg 10 milliárd forintot vontak el. A legnagyobb pénzügyi rést azzal ütik folyamatosan a helyhatóságok kasszájába, hogy olyan adók beszedésének jogát vonják meg részben vagy egészben, amik eddig az önkormányzathoz folytak be.

Egyetlen kormányrendelettel, egyetlen tollvonással tehetőek koldussá a magyarországi települések, ha az ország (majdnem) mindenható ura úgy dönt. Közben arról is gondoskodik, hogy a kormánypárti vezetésű városok és községek más formában visszakapják a kieső pénzük döntő részét. Ez megtörtént.

Orwell írta az Állatfarmban: „Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek”. Pontos.

Az elmúlt hét egyik legszürreálisabb híre volt, hogy a Magyar Fejlesztési Bank 150 millió eurós hitel folyósít Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, volt londoni nagykövetnek, hogy megvásároljon egy cseh repülőgépgyárat. 

Kis kitérő: ilyenkor azért eszembe jutnak Lázár János örökbecsű szavai, amik szerint: „Akinek nincs semmije, az annyit is ér.”

Olyan világban élünk, ahol a gazdagság és a tehetősség a kormánypárti emberek esetében valahogy soha nem a rátermettségből, a tehetségből és az üzleti előéletből következik.

Sokkal inkább állami bankok kölcsöneiből, állami megrendelésekből, olyan közbeszerzésekből, amik versenyjellegéből éppen a verseny hiányzik. Mészáros Lőrinc meggazdagodása, üzleti karrierje ép ésszel megmagyarázhatatlan.

Valljuk be, nem nehéz úgy repülőgépgyárat venni, ha hozzánk vágnak 150 millió eurót. Mindez akkor is így áll, ha ebben az esetben – mint annyi más esetben – a nevezett úr csupán egy stróman. És persze gazdagnak lenni ilyen módon nem nehéz. Szóval, ez a „ki mit és mennyit ér” kérdését erősen árnyalja. 

Idáig jutva az írásban értesültem arról, hogy a kormány rábólintott az új székesfehérvári jégcsarnok 35 milliárd forintos megvalósítására. Gondolom, soha máskor nem lehetne ezt sem megépíteni, kizárólag, ha megannyi más területen csúcsra járatja a takarékoskodást a kormányt. 

Két apróság: a kivitelezés költségei rövid időn beül hétszeresére drágultak, és mellette legutóbb, amikor 25 milliárddal kalkuláltak a csarnok építői, a kormány üzente meg, hogy ez drága. Most a 35 milliárd sem az.

Pontosan így folyik ki magánzsebekbe mindaz az a pénz, amit adó formájában közösen fizetünk be.

Közben ne maradjon említetlenül, hogy hihetetlen mértékben megugrott a költségvetés hiánya. Mellette az államadósság visszaugrott arra a szintre, ahonnan jobboldali kormány elkezdte nem is eredménytelenül csökkenteni. Gazdasági és pénzügyi értelemben éppen nem nincs abban a helyzetben az ország, hogy ilyen módon költekezzen.

Mindennek néma tudomásul vételéhez szükséges az a magyar társadalom, amiben élünk. Nincs tiltakozás, nincs zúgolódás, talán még egy kis morgás sem.

Valakinek ébresztőt kellene fújnia!

Bod Péter

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind