Bod Péter Ákos: A kormány elvesztegette a legszebb éveket a gazdaságban

Fizetni vagy nem fizetni? Ez a legfontosabb kérdés a hitelmoratórium körül, annál is inkább, mert hosszú évek után ma emelték az alapkamatot. Valódi, hosszú távú megoldást jelent-e a rászorulóknak a moratórium? A felmerülő kérdésekre Bod Péter Ákos, az MTA közgazdász doktora válaszolt a Témában.

2021. június 23. 11:30

Bod Péter Ákos: A kormány elvesztegette a legszebb éveket a gazdaságban

A mostani kamattdöntés Bod Péter Ákos szerint önmagában nem ront jelentősen a hitelmoratóriumot igénybe vevők helyzetén. Azonban nehéz idők következnek azoknak, akik hozzászoktak, hogy nem kell törleszteniük a felvett kölcsönük részleteit.

Az alacsony kamatok és alacsony infláció időszaka elmúlt.

A közgazdász arra hívta fel a figyelmet, hogy bár Matolcsy György a versenyképességet emelte ki legutóbbi nyilatkozatában, a jegybank elsődleges feladata a forint fizetőképességének védelme lenne. Ha pedig az infláció elindul, azt nagyon nehéz lesz megállítani, ezért legfőbb ideje volt, hogy az MNB megemelje a kamatszintet – ezt a döntést már másfél éve meg kellett volna hozni. Az alapkamat emelése jó hír azoknak, akik megtakarítanak, de kedvezőtlen azoknak, akik hitellel rendelkeznek. Ez a probléma nem állna fenn, ha bevezettük volna az eurót, a forint azonban egy törékeny fizetőeszköz.

A jegybank elnökének szavaira reagálva azt is elmondta, hogy a magyar államháztartás az elmúlt években mindig deficites volt, a hiány mértékét azonban az Európai Unió nyomására kordában kellett tartani. A járvány alatt ezt a korlátozást feloldották, emiatt az államdósság is tovább emelkedik, ami komoly problémákat okozhat a jövőben.

Olyan projektek pedig, mint a Fudan Egyetem megépítése, a Budapest-Belgrád vasútvonal, vagy Paks 2 pedig még inkább megnövelik az eladósodottságunkat.

A kormány a legszebb éveket, a 2019-ig tartó időszakot elvesztegette azzal, hogy nem hozta megfelelően egyensúlyba a költségvetést, nem csökkentette az államadósságot. Magyarország adósságállománya körülbelül akkora, mint Németországé, csakhogy ők kamatmentesen tudják ezt finanszírozni – mi azonban nem.

Címlapon

mutasd mind