Bloomberg: vége a magyar-lengyel barátságnak

A lengyelek nem kívánnak közösködni semmiben Orbánnal, amíg a magyar kormány egyértelműen nem szakít a putyini Oroszországgal. A magyar miniszterelnök ezzel egy fontos szövetségesét veszítette el az unióban, ahol hazánk jövője is kérdésessé válhat.
Kékes Viktória

2022. május 16. 10:53

Bloomberg: vége a magyar-lengyel barátságnak

„Magyarország és Lengyelország szilárd barátsága megfagyott Oroszország ukrajnai inváziója óta” 

 

írja a Bloomberg. A lap szerint a két ország között egyre mélyülő szakadék meggyengítheti az unióban most éppen az orosz olajembargó bevezetése ellen küzdő magyar miniszterelnököt, akit eddig jellemzően támogattak lengyel barátai a „brüsszeli bürokraták” elleni harcban. 

 

A lengyel kormány gondolkodását ismerő tisztviselők szerint a feszültség forrása, hogy Orbán Viktor nem hajlandó egyértelműen szakítani Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. 

 

A hűvös viszony tetten érhető volt például Orbán áprilisi győzelmét követően, amikor lengyel kollégája nem gratulált neki. De Szijjártó Péter is kínos pillanatokat élt át Varsóban, amikor egy konferencián minden kormányközeli tisztviselő feltűnően kerülte a társaságát. 

 

A Bloomberg szerint, ha Orbán továbbra is ellentart Brüsszel Oroszországgal szembeni szankcióinak, még jobban elszigetelődik az unióban, amelynek vezetői egyre komorabban szemlélik a magyar álláspontot. Diplomaták szerint ez akár elvezethet odáig, hogy kérdések merüljenek fel Magyarország uniós jövőjét illetően is. 

 

A lap felidézi, hogy hiába utazott váratlanul Budapestre Ursula von der Leyen, a magyar álláspont továbbra sem változott: csak akkor tudjuk támogatni a Bizottság javaslatát, ha a tilalom alól a csővezetékes szállításnak kivételt képez. 

 

Orbán a putyini Oroszországgal kapcsolatos álláspontja azt is eredményezi, hogy az Európai Tanács ülésein a többi tagállam vezetői nem osztanak meg minden információt a magyar miniszterelnökkel. (Nem is csoda, hiszen nemrég kiderült, hogy az orosz titkosszolgálat 10 éve rendszeresen feltöri a magyar külügyminisztérium gépeit, és a kormány nem tesz semmit ez ellen.)

 

A Lengyelországgal való szakítás másik fontos következménye lehet, hogy Magyarország egyedül marad a 7-es cikkely bevezetése elleni harcban, ahol ezidáig a két ország számíthatott egymás segítségére. (A bevezetéshez az összes tagállam beleegyezése szükséges.) 

 

Az sem mellékes, hogy Orbán európai szövetségesei, mint a szlovén nacionalista miniszterelnök, Janez Jansa, vagy a szélsőjobboldali Marine Le Pen elbukták országukban a választást.

 

Az biztos, hogy a magyar miniszterelnök is tisztában van azzal, hogy nagy szüksége van a lengyelekre: három nappal az országgyűlési választások után már a lengyel-magyar „védelmi szövetségre” utalt, és arról beszélt, hogy 

 

Az ember nem tudja egyedül a földön tartani a lábát ilyen viharban, vagy ki tudja, de jobb, ha meg sem próbálja … A magyar kormány számára a legfontosabb, hogy megerősítsük szövetségünket Lengyelországgal. 

 

Kérdés, hogy mi Orbán terve, mivel a lengyelek világossá tették: semmiféle szövetségről nem lehet szó, amíg Magyarország egyértelműen nem szakít a putyini Oroszországgal.