Bloomberg kiszállt, Bident támogatja az elnökségért

Michael Bloomberg New York-i milliárdos szerdán bejelentette, hogy befejezi a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelmét.

2020. március 04. 18:18

Bloomberg kiszállt, Bident támogatja az elnökségért

A szuperkeddi előválasztásokon sikertelenül szerepelt üzletember közleményt adott ki, s ebben leszögezte: „három hónappal ezelőtt azért szálltam be az elnökjelöltségért folyó versenybe, hogy legyőzzem Donald Trumpot, s ma ugyanezen okból hagyom abba”.    

Bloomberg, aki több mint 500 millió dollárt költött a kampányra a saját vagyonából, közölte azt is, hogy Joe Bident, az Obama-kormányzat egykori alelnökét támogatja. „Mindig abban hittem, hogy Donald Trump legyőzése a legesélyesebb jelölt egységes támogatásával kezdődik” – fogalmazott Bloomberg.

A keddi előválasztásokon, amikor 14 tagállamban és az Egyesült Államok egyik tengerentúli területén járultak urnákhoz az amerikaiak, Bloombergnek csak a tengerentúli területen, Amerikai Szamoán sikerült győzelmet aratnia. Joe Biden ezzel szemben kilenc tagállamban szerezte meg a választók többségének - egyes államokban az elsöprő többségének – a bizalmát, míg Bernie Sanders, a magát demokratikus szocialistának mondó vermonti szenátor négy államban, köztük a párt nyári elnökjelölt-állító országos konvenciójára a legtöbb delegátust küldő Kaliforniában aratott győzelmet.

A CNN televízió hírmagyarázója Bloomberg közleménye után megjegyezte: a milliárdosnak ezek után nem kell feltárnia teljes vagyoni helyzetét.  

Sajtóértesülések szerint Elizabeth Warren massachusettsi szenátor is fontolgatja visszalépését.