Blikk: Orbánék homáros ebédjét a római magyar nagykövetség fizette – megint megdőlt egy sor Fidesz-mítosz (frissítve)

Rendben, a tengerparton tengeri dolgokat eszik az ember, bár az 50 eurós homár azért mégiscsak érdekes a magát ízig-vérig puritánnak beállító, a választók előtt a luxus minden látszatától irtózó, állandóan a hanyatló Nyugatról papoló miniszterelnöktől. Az viszont már nagyon is problémás, ha valóban közpénzből fizették a számlát.
Cservenák Zoltán

2023. január 05. 13:40

Blikk: Orbánék homáros ebédjét a római magyar nagykövetség fizette – megint megdőlt egy sor Fidesz-mítosz (frissítve)

Frissítés: „Azt javaslom, hogy ne üljünk fel a bulvármédiás álhíreknek. Orbán Viktor a magánprogramjain, beleértve természetesen az étkezéseket is, mindig minden számlát ő maga rendez” – ezt mondta Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtós a Blikk információja miatti sajtómegkeresésekre.

 

Orbán Viktor homárt és egyéb tengeri finomságokat ebédelt a Róma melletti Ostia tengerpartján egy közepesen flancos étteremben – jött a hír tegnap. Sokan tették föl a kérdést, mégis mit evett volna a tenger mellett szegény miniszterelnök. Elsőre jogosnak tűnhet a felvetés, csak, hát idehaza épp egyre nehezebb az élet, így az üzenetekre rendkívül kényes, és a magát a folyton a nép gyermekének beállító miniszterelnöktől a homározás összességében mégiscsak ellentmondásos, ami akkor is hírértékű, ha ez „lipsihisztinek” tűnik egyeseknek. Ráadásul ő csinált és csinál folyamatosan politikai marketingfogást abból, hogy ő egyszerű vidéki, ő tolja a képünkbe a kovászos uborkáját, a saját készítésű kolbászát, meg a disznótorosát, a népies megnyilvánulásaiból. Ezekhez pedig sehogy nem illik a homárorzás, így aztán azon sem kellene hisztériázni, hogy ha ezt megírják azok, akik ezt még megtehetik.

 

Képzeljük el, hogy nézett volna ki, ha Kádár Jánosról anno kép készül egy homárral. Csak viccelődtünk volna a krumplileves viszonylatában egyet. Vagy kettőt, nem?

 

Amit viszont végképp nem illik, az az olaszországi kiruccanással kapcsolatos másik sztori, miszerint a honvédségi luxusrepülő valahogy épp akkor járt Rómában, amikor Orbán Viktor és felesége odament. Egy ilyen gép üzemóránként sok millió forintot éget el, az sem jó üzenet, hogy a fideszes és kormányzati vezetők lassan úgy repkednek a honvédségi luxusgépekkel, mintha kötelező volna. Ezekről a sok milliárdért vett gépekről ugyanis váltig bizonygatták a beszerzés után, hogy nem kormánygépek lesznek. Most meg kvázi azok. Egyébként egy ilyen bizonygatáson jómagam is ott voltam a kecskeméti légibázison tartott sajtótájékoztatón 2018-ban. Pontosan azért és ugyanannyira nem jó a luxusröpködés, mint amikor a parlament fideszes többsége majdnem megduplázta a miniszterelnök fizetését a gazdasági- és rezsiválság kellős közepén. Persze, ott, ahol a baráti média ezt elhallgatja, a választók pedig már ott tartanak, hogy semmiről nem vesznek tudomást, ami a rajongásukat kicsit is megzavarhatja, ez nem is akkora probléma.

 

Mint ahogy arra komoly összeget mernék tenni, hogy ugyancsak nem zavar meg semmilyen rajongást az sem, hogy a Blikk azt írja, Orbánék ostiai homározását a római magyar nagykövetség fizethette. A követség pedig közpénzből működik, így ha a Blikk igazat ír, akkor megint teljesen hülyének néznek bennünket. Persze, ennél az infónál is megkérdőjelezhető, hogy hírértékű vagy sem, de képzeljünk el egy országot, ahol semmi ilyesmi nem derül ki, senki nem írja meg ezeket. Na, az már Oroszország.