Biztos pont a Bortéren: öt pincészet kiváló borai a Borpontnál

A Borpont Borszaküzlet a 27–30-as faházánál Badacsonytól Egeren át Tokajig kóstolhatunk borokat. SZPONZORÁLT TARTALOM.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 15. 12:10

Biztos pont a Bortéren: öt pincészet kiváló borai a Borpontnál

Évek óta biztos pont a Szegedi Borfesztiválon és a Bortéren a Borpont Borkereskedés faháza. Varga Zoltánék szakértői figyelemmel kínálják a bemutatott borászatok tételeit a Dóm tér 27–30-as faházánál: bátran lehet őket kérdezni a kínált borokról, szívesen beszélnek róluk. Sőt, az öt pincészet legalább 30 bora már alkalmas borsorok összeállítására is: a Borpont segítségével tájegységeken átívelő kóstolót is tarthatunk. 

Idén az 

  • egri Aegidius Bormanufaktúra (29.),
  • a badacsonyi Borbély Családi Pincészet (27.),
  • a mátrai Dominium Pincészet (30.),
  • a tokaji Godhill Pincészet (28.) és az ugyancsak
  • tokaji Szent Benedek Pincészet (28.) borait kóstolhatjuk náluk.

 

Az ország egyik legjobbjának számító termőterületén, a Nagy-Eged hegyen találhatók az egri Aegidius Bormanufaktúra szőlői. Tőlük a 2019-es Királyleánykát, a 2019-es fahordós Kalcit Rozét, egy 2021-es természetes maradék cukortartalmú édes rozét, és a 2018-as Castrum Egri Bikavért lehet kóstolni a Borpontnál.

Biztos pont a Bortéren (fotók: Iványi Aurél)

 

A Szent Benedek Pincészettől két csúcsbor is ott van a Bortéren: a 2011-es Nyírjes dűlőből származó Hárslevelű, és a 2008-as, Szent Tamás-dűlőből származó Furmint. „Gyönyörű állapotban vannak ezek a borok, gyakorlatilag szellőztetés nélkül fogyaszthatók. Nagyon egyben vannak. Nálam a csúcsok csúcsa ez a két fehérbor” – mondta Varga Zoltán Gábor. A két csúcsbor mellett a 2011-es Remete cuvée-t, egy Szamorodnit, valamint egy aszút kínálnak a tállyai borászattól.

 

A mátraaljai, farkasmályi Dominium Pincészettől a többi között egy csúcsminőségű vörösbor is elérhető a 30-as faháznál: az Aragon Tempranillo. A tempranillo spanyol szőlőfajta, de nagyon jól érzi magát a Mátraalján is. Emellett egy különleges, hazánkban ugyancsak ritka Turán–Feketeleányka házasítás is kóstolható tőlük.

 

2020 legjobb borásza

„A Szegedi Borfesztivál és a Bortér is nagyon fontos számunkra, régóta jelen vagyunk mindkét rendezvényen a Borponton keresztül” 

 

– mondta Borbély Tamás, aki 2020-ban kiérdemelte az Év Bortermelője címet. A Borpont 27-as faházánál a Borbély Családi Pincészet kínálatának nagy része elérhető. A tételek közül kiemelhető a Bács hegy Olaszrizling, a Kőmagas Rajnai rizling és a Tomaj, ami egy Rózsakő–Olaszrizling–Kéknyelű házasítás.

Sorakoznak Borbély borok

 

„A könnyű, illatos borok piaca nagyon széles, de a szegediek mindig is keresték a hordós fehérborainkat, mint a Bács hegy Olaszrizling, a Kéknyelű és a Kőmagas Rajnai rizling” 

 

– tette hozzá Borbély Tamás.

 

Vissza az alapokhoz: Tokaj

A Borpont 28-as faházánál érhető el a tokaji Godhill Pincészet borai közül például a 2018-as Sárgamuskotály és a 2018-as száraz Furmint. Egyébként a Godhill furmintjaiból három évjárat is kapható a Borpont Borszaküzletben: a 2015-ös, 2016-os és a már említett 2018-as. Baranyai Béla borász a Godhill borokról azt mondta, hagyományos eljárással készülnek: kézzel szüretelik a szőlőt, hordóban erjesztik és hordóban is érlelik a borokat. A pincészet két új tétellel is jelentkezett, ezek a Borpont Borszaküzletben ugyancsak elérhetők: egy 2020-as Furmint–Hárslevelű házasítás, ami 12 hónapig hordóban ért, ezután közel fél évet érlelték palackban, valamint egy Sárgamuskotály–Hárslevelű házasítás, ami könnyedebb, az édes alsó határán lévő bor.

 

„Ezek tartalmas, élvezhető borok. A tokaji borokat sokkal komplexebbeknek tartom a reduktívaknál. A talaj, az éghajlat és a szőlőfajta a hordós érleléssel találkozva tartalmasabb borokat eredményeznek, Magyarország más tájegységeihez képest” 

 

– magyarázta Baranyai Béla. Az ehhez hasonló információk miatt is érdemes felkeresni a Borpont Borszaküzletet, hiszen az Árkád mellett, a Londoni körút 5. szám alatti üzletben mindent tudnak a kínált borokról.

 

Egyéniségre, alkalomra szabva – ezt nyújtja egy jó borszaküzlet

„Egy borszaküzlet – főleg, ha a működtetője több tízezer bort megkóstolt már – olyan figyelmet tud biztosítani és olyan válogatást tud adni a vásárlóknak, amit máshol nem kapnak meg” 

 

– mondta Varga Zoltán Gábor, aki egyfajta fogadást is ajánlott: a Bortérre idén kivitt 30 tétel közül legalább 10 olyat tud mutatni, ami emlékezetes, nagy borélményt nyújt, ráadásul mindezt jó áron. Kíváncsian várjuk.

 

Varga Zoltán Gábor

 

„Üzletünkben olyan válogatott borokat kapnak a borkedvelők, amelyek a multik polcain nem elérhetők, ár-érték arányban nagyon jók, sőt, a hozzánk betérők rendre új borokat fedezhetnek fel a kínálatban. Segítünk a választásban az egyéniségnek, az alkalomnak megfelelően. Akciókkal is várjuk a vásárlókat, most épp egy hárompalackos és egy hatpalackos csomagot kínálunk az üzletben. Teljes borsort is tudunk ajánlani, sőt, meghívásra akár borkóstolót is tartunk” 

 

– tette hozzá a Borpont tulajdonosa.

Vélemények

mutasd mind