Bírót akart kirúgatni Schadl György, nem sikerült, majd megpróbálta elintézni, hogy az illető rosszul érezze magát a munkahelyén

Kiadta harmadik cikkét a Völner–Schadl végrehajtói botrányról a 444.hu. A lap megszerezte a korrupciós ügy 1734 oldalas nyomozati anyagát, ebből közöltek újabb részleteket. Ismét előkerült a szegedi jogászprofesszor, Szabó Imre neve.
Cservenák Zoltán

2022. január 21. 12:05

Bírót akart kirúgatni Schadl György, nem sikerült, majd megpróbálta elintézni, hogy az illető rosszul érezze magát a munkahelyén

Schadl György nem csupán milliárdos vagyont szerezhetett feleségével a bírósági végrehajtóktól beszedett pénzekből, és nem csak a fideszes Völner Pál, lemondott igazságügyi miniszternek juttatott 83 millió forint kenőpénzt, egyetemi vizsgákat intézett saját és Völner ismerősinek. Sőt,  

 

a 444.hu legfrissebb cikke szerint Schadl egy neki keresztbe tevő bírót is ki akart rúgatni. A lap az 1734 oldalas nyomozati irat alapján azt írja: a végrehajtói kar vezetője Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár sógorát, Tatár-Kis Pétert, a Fővárosi Törvényszék elnökét kérte meg arra, hogy rúgja ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik csoportvezető bíráját.  

 

Ez nem volt elég Schadlnek, a 444.hu szerint felhívta Szabó Imrét, az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának vezetőjét, hogy elintézze, a bíró ne vehessen részt a végrehajtói szakvizsgákon.

 

A 444.hu által közölt nyomozati papírok szerint Schadl azért akarta kirúgatni a bírót, mert egy bírósági állásfoglalással megvédett egy Cs. nevű – egyébként akkor már felfüggesztett – bírósági végrehajtót, akinek Schadl vissza akarta vonatni a végrehajtói megbízását. Cs. egyébként az a végrehajtó, akinél Schadl állítólag a szakmát kitanulta.

 

A bíró kirúgására „felkért” Tatár-Kis Péter jelezte Schadlnek, hogy nem tudja eltávolítani a bírót, de a csoportvezetői megbízását visszavonhatja, és „el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén”.

 

A 444.hu által közölt nyomozati jegyzőkönyv részlete. Feketével a Cs. nevű végrehajtó, pirossal a bíró nevét satírozták ki személyiségi jogi okból

 

A cikkből az is kiderül, Schadl egy Betti nevű nővel arról beszélt, hogy Völner Pál nem akarta többé szakvizsgán látni a bírót, ezét Schadl felhívja Szabó Imrét, hogy ezt intézze el. A 444.hu szerint Schadl ezzel kívánt presztízsveszteséget okozni a bírónak, némi anyagi veszteség mellett, hiszen a vizsgáztatásért jár pénz.

 

 

A lap azt írja:  

 

„Schadl a jegyzőkönyvek alapján Szabó Imrét, a Szegedi Egyetem (helyesen Szegedi Tudományegyetem – a szerk.) polgári jogi tanszékének vezetőjét kereste meg. A végrehajtói vizsgák szervezésében fontos szerepet betöltő, 2020-ig az IM Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiáját miniszteri biztosként vezető Szabó neve már előkerült a cikksorozatunkban: egyike volt azoknak az egyetemi oktatóknak, akiket a lehallgatott beszélgetések szerint Schadl azért hívott, hogy ismerősei számára egyetemi vizsgákat intézzen el”.

 

A 444.hu szerint Schadl a nyomozati anyagban első alkalommal 2021. június 10-én hívta föl Szabót, és közölte vele, hogy „egyeztetett Völner államtitkár úrral”, és a bírót „a jövőre nézve nem szeretnénk látni”. Schadl végül azt mondta a lap szerint, hogy a részleteket majd személyesen mondja el Szabónak, aki a lap közlése szerint úgy válaszolt: „Uram, megbeszéltük”.

 

A 444.hu a második beszélgetésükről annyit ír, hogy Schadl azt kéri Szabótól, egedjék el a bíró kezét, mire Szabó azt válaszolja: „Persze, persze, persze”.

 

Meg kell jegyezni, a 444.hu cikkéből nem derül ki, hogy végül valóban elengedték-e a bíró kezét, és valóban nem vehet részt többé végrehajtói vizsgáztatásban. Szabó Imre a 444.hu-nak jelezte, „tudomása szerint a bíró jelenleg is a végrehajtói szakvizsgabizottság tagja”.

 

A teljes cikket érdemes elolvasni a 444.hu-n