Bírósághoz fordulnak a tanárok, mert a Kásler-minisztérium szerint törvénytelen a hétfői sztrájk

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden azt közölte: január 31-én nyugodtan vihetik a szülők iskolába a gyerekeket. A szakszervezetek szerint viszont ez nem így megy, a minisztérium ezt nem döntheti el.
Cservenák Zoltán

2022. január 26. 15:22

Bírósághoz fordulnak a tanárok, mert a Kásler-minisztérium szerint törvénytelen a hétfői sztrájk

Szülő legyen a talpán, aki megmondja, mi lesz hétfőn a gyerekekkel: lesz-e, aki tanítsa őket. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden azt írta, 

 

„A hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs erről jogerős bírósági döntés, a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába”. 

 

Ugyanakkor a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint 

 

„a minisztérium nem foglalhat állást a független magyar bíróság helyett abban a kérdésben, hogy a sztrájk törvényes vagy sem”.

 

 

A tanárok érdekképviselete felháborítónak tartja a minisztérium közleményét, amiben ráadásul baloldali politikai kampányakcióként emlegetik a sztrájkot.

 

A PDSZ és a PSZ szerint a minisztérium kijelentése „tarthatatlan és súlyosan törvénysértő, ezért a sztrájkbizottság bírósághoz fordul”. 

 

A szakszervezetek arra is felhívják a figyelmet, hogy a bíróság kedden kiadott végzésében felszólította a minisztériumot, terjesszen elő 36 órán belül ellenkérelmet, amiben reagálnak a szakszervezet elégséges szolgáltatásra vonatkozó ajánlatára.

 

Ez azért fontos, mert nem mindegy, hogy az elégséges szolgáltatásban csak a gyerekfelügyelet vagy tanítás is van.

 

Ha a kormány nem reagál a szakszervezet kérelmére, akkor a bíróság anélkül hoz döntést a január 31-i kétórás munkabeszüntetésről.