Bírósághoz és az adatvédelmi hatósághoz fordul a koronavírusos betegek oltottsági adataiért Ujhelyi István

A MSZP-s EP-képviselő szerint a kormány szándékosan nem adja ki az adatokat, mert akkor kiderülne, hogy hiba volt a kínai vakcinával oltani az időseket.

2021. szeptember 30. 16:38

Bírósághoz és az adatvédelmi hatósághoz fordul a koronavírusos betegek oltottsági adataiért Ujhelyi István

A koronavírus miatt kórházba került, illetve elhunyt betegek oltottsági adatainak nyilvánossága érdekében kezdeményez eljárásokat a szocialista Ujhelyi István. Az európai parlamenti képviselő a Facebook-oldalán közvetített csütörtöki online sajtótájékoztatón azt mondta, a bírósághoz és az adatvédelmi hatósághoz fordul a koronavírusos betegek oltottsági adatainak megismerhetőségéért.

Szerinte lejárt a közérdekű adatigénylésének megválaszolására a törvény szerint rendelkezésre álló tizenöt nap, de sem a Miniszterelnökség, sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma, sem Müller Cecília országos tiszti főorvos hivatala nem válaszolt a kérdéseire.

Az EP közegészségügyi bizottságának tagja arra kíváncsi, hogy ha részletes adatokat lehet tudni az elhunytak betegségeiről, akkor miért nem lehet tudni, hogy be voltak-e oltva és milyen oltást kaptak.

Ujhelyi István szerint ezeknek az adatoknak az ismerete segítené az oltási kampányt.

A szocialista politikus elmondta azt is, hogy a betegek oltottsági adatainak nyilvánosságra hozása az Egyesült Államokban vagy Európa nagy részén teljesen természetes, sőt, olyan statisztikákat is vezetnek, hogy a megbetegedettek milyen oltóanyagot kaptak.

A képviselő szerint a magyar kormány azért titkolózik, mert a kínai gyártó javaslata ellenére az idősek jó részét Sinopharm-vakcinával oltották be, ami sokaknál nem alakított ki védettséget. Ez pedig súlyos erkölcsi, politikai és jogi kérdéseket vet fel, mert valaki megvette, engedélyezte és parancsba adta a Sinopharm-vakcinával történő oltást az időseknél – mondta Ujhelyi István, aki szerint a kormány magát buktatja le, ha nem adja ki a kért adatokat.

Ujhelyi István teljes videója itt nézhető meg: