Bíróság előtt egy háborús bűnös, támogatást kapnak az ukrán menekülteket befogadó államok, titkos lézerfegyvert is bevetettek az oroszok

Az történt az orosz-ukrán háborúban szerda este.
Vass Imre

2022. május 18. 21:24

Bíróság előtt egy háborús bűnös, támogatást kapnak az ukrán
menekülteket befogadó államok, titkos lézerfegyvert is bevetettek az oroszok

Bűnösnek vallotta magát az első háborús bűnökkel megvádolt orosz katona

Vagyim Siszimarin csupán 21 éves, de máris tankparancsnoki tisztségig emelkedett az Ukrajnát megtámadó orosz hadseregben. Ő az első háborús bűn miatt indított ukrán perben, mivel a vád szerint Siszimarin egy kocsi ablakából az AK-47-esével lelőtt egy fegyvertelen, bicikliző ukrán bácsit február végén, Ukrajna északnyugati Szumi régiójában.

 

Siszimarin bűnösnek vallotta magát, de érzelmek nélküli arckifejezéssel ülte végig a mai tárgyalást. A Guardian értékelése szerint egészen rendkívüli, hogy egy folyó háború közepette indítanak eljárást háborús bűnök miatt. Az ukrán vezetés – nyilván részben az esemény propagandaértéke miatt – prioritásként kezeli e perek mielőbbi megindítását, így a helyszínre utazó ügyészek sokszor az életüket kockáztatják a bizonyítékok összegyűjtése közben.

 

Szörnyű háborús bűnök kerültek nyilvánosságra, amiket orosz katonák követhettek el

A Human Rights Watch szerint a háború elején Ukrajna északkeleti részén az orosz erők gyorsított kivégzéseket, kínzásokat és más súlyos visszaéléseket hajtottak végre civileken, amik nyilvánvaló háborús bűncselekménynek minősülnek.

 

A jogvédelemmel foglalkozó szervezet a nyomozásai során megállapította, 22 olyan esetet azonosítottak, amikor gyorsított módon végeztek ki embereket. 9 esetben egyéb jogellenes gyilkosságot rögzítettek, illetve 6 lehetséges erőszakos eltűnést, valamint 7 kínzást 17 faluban és kisvárosban Kijev, valamint Csernihiv területén.

 

A jelentés szerint több mint 20 civilt tartottak fogva embertelen és megalázó körülmények között. Április 10. és március 10. között 65 emberrel készítettek interjút, köztük olyanokkal, akik fogva tartottak voltak, vagy kínzás alá vetették őket, illetve az áldozatok családtagjaival és más tanúkkal is beszéltek.

 

 

Az Unió 248 millió euró támogatást ad az ukrajnai menekülteket befogadó államoknak

Az Európai Bizottság 248 millió eurót biztosít a háborús menekülteket fogadó azon öt európai uniós tagállam támogatására, amelyekre ebből a szempontból a legnagyobb terhet rótta Oroszország Ukrajna elleni háborúja - közölte a brüsszeli testület szerdán. A döntés Magyarországra is vonatkozik.

 

Az uniós bizottság közleménye szerint Lengyelország, Románia, Magyarország, Szlovákia és Csehország kap szükséghelyzeti támogatást, a források a kedvezményezett tagállamok menekültellátási és határigazgatási rendszereit hivatottak támogatni.

 

Brit katonai hírszerzés: Több ezer csecsen harcolhat az oroszok oldalán Mariupolnál

A brit katonai hírszerzés szerdán közzétett értesülései szerint valószínűleg több ezer csecsen fegyveres harcol az orosz haderő oldalán az ostromlott ukrajnai Mariupolnál. A londoni védelmi minisztérium beszámolója felidézi, hogy jóllehet az orosz hadsereg már tíz hete bekerítette Mariupolt, a kemény ukrán ellenállás azonban késlelteti a város feletti teljes orosz ellenőrzés megszerzését, emellett az orosz haderő jelentős emberveszteségeket is elszenvedett.

 

A tárca szerint a brit katonai hírszerzési adatok arra vallanak, hogy az ukrán ellenállás megtörésére tett kísérletek részeként Oroszország jelentős létszámú segéderőket is bevet, és e kontingensekben valószínűleg több ezer csecsen is harcol. A brit védelmi minisztérium szerint az Ukrajnában Oroszország által bevetett csecsenek között egyénileg jelentkező önkéntesek és a csecsen nemzeti gárdaezred tagjai is jelen lehetnek. Az utóbbi alakulat alapfeladatai közé tartozik a Csecsen Köztársaság vezetője, Ramzan Kadirov uralmának biztosítása – áll a brit katonai hírszerzés szerdán ismertetett helyzetértékelésében.

 

Megsemmisítették Ukrajna egyetlen növénybankját az oroszok

A Nexta értesülései szerint megsemmisült Ukrajna egyetlen növénybankja Harkivban.

 

A lap a Twitter-oldalán azt írta, ez volt az egyetlen növénygenetikai fajfenntartásra szakosodott intézmény az országban, amely ráadásul a II. világháborút is túlélte, de az orosz megszállást nem sikerült.

 

A Nexta szerint az intézmény több mint 160 ezer, a világ különböző részein fellelhető növényfajtát és hibridet őrzött.

 

 

Brit fegyveres erők: Több mint 20 ezer orosz katona halt meg Putyin ukrajnai inváziójában

A brit fegyveres erők minisztere szerint több mint 20 ezer orosz katona halt meg Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziójában – számolt be az Independent.  James Heappey elmondta: az orosz elnök erői súlyos veszteségeket szenvedtek a kelet-ukrajnai Donbász régióban.

 

A védelmi minisztérium április végén úgy becsülte, hogy az ukrajnai konfliktusban az oroszok halálos áldozatainak száma mintegy 15 ezerre tehető. Ez a szám vélhetően jelentősen megemelkedett.

 

Putyin titkos lézerfegyvere bevetésével fenyeget

Oroszország szerdán bejelentette, hogy nagy teljesítményű lézerfegyverek új generációját vetette be Ukrajnában drónok felgyújtására. Bár egyelőre nem erősítették meg az ukrán és a nyugati hírszerzések, hogy Moszkva valóban használja titkos fegyvereit a harcokban.

 

Vlagyimir Putyin elnök 2018-ban egy sor új fegyvert mutatott be, köztük egy új interkontinentális ballisztikus rakétát, víz alatti nukleáris drónokat, egy szuperszonikus fegyvert és egy új lézerfegyvert. Utóbbi, a Pereszvet nevű nagyteljesítményű lézerről most azt állítja Moszkva, hogy bevetette az ukrajnai háborúban.

 

A középkori ortodox harcos szerzetesről, Alexander Peresvetről elnevezett eszközt az orosz hivatalos tájékoztatás szerint már széles körben alkalmazzák, és akár 1500 km magasan a Föld fölött lévő műholdakat is képes elvakítani. Ukrajnában viszont a lézerekkel drónokat gyújtanak fel vele.

 

Zelenszkij felesége: Millióknak lesz szükségük pszichológiai segítségre Ukrajnában

Ukrajna first ladyje szerint az országban több millió embernek lesz szüksége pszichológiai segítségre az orosz invázió miatt. Olena Zelenszka az izraeli first ladyvel, Michal Herzoggal folytatott telefonbeszélgetés során tette ezt a megjegyzést – számolt be a Sky News. 

 

Az orosz hadsereg brutalitása, amely mélyen megrázta az egész civilizált világot, azt jelenti, hogy ukránok milliói is sürgős szakmai pszichológiai segítségre szorulnak – mondta. A nyilatkozat szerint Olena Zelenszka egy országos pszichológiai program élére áll.

Címlapon

mutasd mind