Bíróság előtt a háborús bűnös, elcsatolják az oroszok Ukrajna egy megyéjét, kevesebb gázt kaptak a németek

Vass Imre

2022. május 11. 21:00

Bíróság előtt a háborús bűnös, elcsatolják az oroszok Ukrajna egy megyéjét, kevesebb gázt kaptak a németek

Ukrajna sikerének titka az oroszokkal szemben, most milliárdos üzlet lett

A fegyvergyártó Lockheed Martin azt tervezi, hogy csaknem megduplázza a Javelin rakéták gyártását, a harckocsik ellenkifejlesztett vállról indítható rakétarendszerét, amely segített Ukrajnának az orosz invázió elleni harcban.

 

Acél az, hogy a jelenlegi évi 2100-ról évi 4000-re növeljék a termelést – közölte a Lockheed Martin vezérigazgatója, James Taiclet a CBS Newsnak adott interjúban. A rakétarendszer népszerűségét az javította a piacokon, hogy Ukrajna hatékonyan tartja vissza a Javelinekkel az orosz hadsereg invázióját.

 

Oroszország bejelentette: az országhoz csatolják Ukrajna egyik megyéjét

A kormányzó-helyettes szerint az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krímmel szomszédos Herszon megye az év végére teljesen átkerül az orosz törvényhozás fennhatósága alá, a területet irányító hatalmi struktúra pedig – szavai szerint – az orosz régiókkal megegyező módon épül majd fel.

 

A dél-ukrajnai Herszon megye Oroszország által kinevezett új politikai vezetése arra készül, hogy felkérje Vlagyimir Putyin orosz elnököt a régió Oroszországhoz csatolására – írta szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál, idézve egy Moszkva-barát helyi vezetőnek a RIA Novosztyi orosz hírportálnak adott interjújából.

 

Herszon városa Oroszország része, Herszon megye területén nem jön létre Herszoni Népköztársaság (a kelet-ukrajnai szakadár területek mintájára), és nem lesz népszavazás a terület hovatartozásáról. Egyetlen rendelet lesz, amely a megye vezetésének az orosz államfőhöz intézett azon kérésén alapul, hogy a régió az Oroszországi Föderáció részévé váljon – jelentette ki az interjúban Kirilo Sztremouszov, a február 24. óta csaknem teljesen orosz ellenőrzés alá került megye Moszkva által kinevezett új kormányzó-helyettese.

 

Egy nap alatt 25 százalékkal csökkent az Ukrajnán keresztül érkező orosz gáz mennyisége Németországban

Egy nap alatt 25 százalékkal csökkent az Ukrajnán keresztül Németországba érkező orosz földgáz mennyisége, de a kiesést sikerült pótolni, és az ellátás biztosított – közölte szerdán az ágazatot felügyelő szövetségi hatóság (Bundesnetzagentur).

 

A hatóság az orosz gáztranzit ukrajnai csökkenésével kapcsolatban napi jelentésében kiemelte, hogy az előző, keddi adatokhoz képest "jó 25 százalékkal" kevesebb gáz haladt át a német-cseh határon fekvő Waidhaus mérőállomáson, ahol megérkezik Németországba az Ukrajnán keresztül szállított orosz földgáz.

 

A kiesést pótolták más forrásból, főleg a norvégiai és a hollandiai import növelésével.

 

A földgázellátás "stabil, az ellátás biztonsága továbbra is garantált", és a nagykereskedelmi árakban nem tapasztalható számottevő emelkedés - írták.

 

Új háborúba kezdhet Putyin, ha békét köt Ukrajnával

Jó pár évvel az ukrán konfliktus kezdete előtt Oroszország a szintén szomszédos Georgiában (Grúziában) hajtott végre a Krím-félsziget annektálásához hasonló műveletet. Akkor a Nyugat ugyan támogatta Georgiát, de nem állt bele erősen a harcba, így az apró állam gyakorlatilag sose szabadult meg teljesen az orosz felügyelettől. Most az ukrán helyzet kimenetelétől függhet, újraéleződhet-e a háborús helyzet Oroszországtól délre.

 

Ugyan az elmúlt évtizedben mindkét ország hasonlóan szenvedett az orosz birodalmi törekvésektől, Ukrajna és Georgia (Grúzia) kapcsolata meglehetősen mély ponton van. Az ország nem csatlakozott az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz, és közelsége ellenére fegyvereket sem küldött a szintén részben közvetlen megszállás alá kerülő sorstársának.

 

Mindez természetesen az esetükben érthető óvatossággal is magyarázható: még ha el is fogadjuk azt, hogy egy egyértelmű vereség után Oroszország képtelen volna újabb hadjáratot indítani egy nála majdnem 250-szer kisebb állam ellen. A témában múlt héten a European Pravda (Európai Igazság) nevű ukrán lap közölt interjút Gela Vaszadzéval, a Georgiai Stratégia Elemző Központ szakértőjével.

 

ENSZ-főtitkár: A közeljövőben nem lesznek béketárgyalások

António Guterres aggodalmát fejezte ki, hogy éhínség ütheti fel fejét a világ számos pontján az ukrajnai háború következtében kialakuló élelmiszerhiány miatt.

 

Eljön az ideje az érdemi ukrán-orosz béketárgyalásoknak, ám ezekre a közeljövőben még nem lehet számítani – jelentette ki szerdán az ENSZ-főtitkár. „A háború nem tart örökké, eljön az idő, amikor béketárgyalásokra lesz szükség” – fogalmazott Bécsben, Alexander Van der Bellen osztrák államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján António Guterres, ám leszögezte, amint lehetőség nyílik a megbeszélésekre, az ENSZ a nemzetközi egyezményekkel összhangban segíteni fogja őket.

 

Hangsúlyozta emellett, hogy mivel egyelőre nem látnak lehetőséget sem a tűzszünetre, sem a béketárgyalásokra, a világszervezet – a nemzetközi vöröskereszttel együttműködve – elsősorban a civilek kimenekítésére és humanitárius folyosók létesítésére összpontosít. Kiemelte a délkelet-ukrajnai mariupoli Azovsztal acélműből evakuált civilek ügyét, rámutatva arra, hogy a sikeres művelet azt bizonyítja: a diplomácia életeket menthet.

 

Bíróság elé áll az orosz katona, aki főbelőtt egy bicikliző civilt

Bíróság elé állhat az első orosz hadifogoly katona, aki a vád szerint részt vett civilek elleni kegyetlenkedésekben a február 24-i orosz megszállás kezdete óta. Irina Venediktova ukrán főügyész a BBC híradása szerint az északi, Belarusszal határos Szumi tartományban a katona meggyilkolt egy fegyvertelen ukrán civilt.

 

A rendőrség ügyében a „háborús szokások és szabályok megszegése” és „előre megfontolt gyilkosság” miatt indított ellene eljárást, ennek lezárultával most megkezdődik ukrán bíróság előtti büntetőpere. Az orosz állampolgárságú katona jelenleg büntetőőrizetben van, ügyét nem kívánta kommentálni.