Binszki József szegedi szociális dolgozóknak: Önök nélkül nem nevezhetnénk a szolidaritás városának Szegedet

Fejet hajtott a szociális területen dolgozók előtt Binszki József várospolitikáért felelős alpolgármester az IH-ban rendezett kedd délutáni ünnepen, ahol a Szociális Munka Napján szegedi szociális és egészségügyi dolgozókat díjaztak.
Bod Péter

2022. november 15. 17:40

Binszki József szegedi szociális dolgozóknak: Önök nélkül nem nevezhetnénk a szolidaritás városának Szegedet

Szegeden senkit nem hagynak magára, és ennek azért is különösen nagy a jelentősége, mert a kormányzat brutális megszorításai miatt sokan kerülnének reménytelen helyzetbe – mondta el ünnepi beszédében Binszki József várospolitikai alpolgármester. Emlékeztetett rá, hogy 

 

Szegeden országosan egyedülálló szociális hálót hozott létre az önkormányzat, amely csak ilyen célra évente 1,2 milliárd forintot költ. 

 

Hozzátette, hogy az elmúlt évben még bővült is a támogatottak köre, mert az általános iskolások és a nyugdíjasok mellett a mozgáskorlátozottakat is támogatják.

 

Az elmúlt időszakban 900 millió forintot költött az önkormányzat az idősek nappali ellátásának korszerűsítésére, hat nyugdíjasklubot újítottak fel. Jelenleg is zajlik a Kálvária sugárúti idősotthon két szárnyának felújítása, ennek beruházási értéke meghaladja a 1,5 milliárd forintot 

 

Nem lehetünk eléggé hálásnak az önök által elvégzett munkáért 

 

– fordult az ünnepelt szociális dolgozókhoz az IH nagytermében. A több száz fős hallgatóságnak szóló beszédét azzal zárta: ezt a válságot is át fogjuk vészelni. 

 

 

  • Szociális Munkáért díjban részesült Harcsás Gizella, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász önkéntese, aki 2017 óta végzi példa értékűen munkáját.
  • Ugyancsak Szociális Munkáért díjat kapott Bubrják Ottó, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény Család- és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője, aki 1999 óta az intézmény munkatársa. Munkája során a szociális munka értékeit képviseli, mindig a kliensek érdekeit tartja szem előtt – hangzott el a laudációban.
  • A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerő oklevelét kapta Viszkok Andrea Hermina, a Csongrád-Csanád Megyei Dr. Waltner Károly Otthonának vezető ápolója, aki harminc éve az intézmény munkatársa, 2016 óta vezető ápolóként irányítja az otthonban folyó munkát.

 

A szociális díjakat Binszki József alpolgármester, az egészségügyit vele közösen Irinyi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezetének elnöke adta át.

 

Az ünnepi műsor részeként színpadra lépett a Szecsődi Ferenc hegedűművész vezette Szegedi Hegedűegyüttes, aminek három további tagja a Szecsődi Ferenc három tanítványa, Liptai Enikő, Somogyi Kinga és Benedekfi Zoltán volt. Weiner Leó, Mozart és Sosztakovics egy-egy művét adták elő.

 

Ezért a világszintű produkcióért és Szecsődi Ferenc szerepléséért és előadásáért, ha Bécsben váltanánk koncertjegyet, akkor közel négyszáz eurót kellene fizetni, ha a londoni Royal Albert Hallban, akkor csak azért nem négyszáz eurót, mert ott fontban kérnék a belépő árát. A páratlan élményt a város szociális dolgozói feltétlenül megérdemelték.