Binszki József: Átszervezéssel fejlesztjük a szegedi óvodai rendszert

Szegeden az elmúlt hat évben tizenkét óvodát újítottunk fel teljeskörűen uniós támogatással és saját forrásból, és a jövőben is további intézmények születhetnek újjá – mondta Binszki József alpolgármester. Két óvoda felújítása jelenleg is folyamatban van, egy vadonatúj bölcsőde is épül hamarosan. Néhány városrészben azonban jelentősen csökkent a gyerekszám, emiatt muszáj átszervezni az intézményeket. Szeptembertől néggyel kevesebb ovi lesz Szegeden, mégis javul az ellátás színvonala.
Garai Szakács László

2023. január 30. 13:38

Binszki József: Átszervezéssel
fejlesztjük a szegedi óvodai rendszert

– A közgyűlés elé kerülő tervek szerint 2023 szeptemberétől a negyvenöt önkormányzati óvodából négy bezár Szegeden: Alsóvároson a Bem Utcai, Móravároson a Szél utcai a Napsugár, Tarjánban a Sás utcai, Tápén pedig a Honfoglalás utcai. Mi lesz a gyerekekkel és az itt dolgozó pedagógusokkal?

 

– Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, valamennyi óvodai csoport együtt maradhat, és ugyanazzal az óvodapedagógusokkal maradhatnak, akikkel eddig is voltak. Az persze a szülők döntése, hogy elviszik-e a gyerekeiket a csoportból, de ha nem, akkor új helyszínen bár, de együtt maradnak a csoportok. Az új helyszín is minden esetben ugyanabban a városrészben lesz, a gyerekeket a régi óvodájukhoz közel helyezzük el. Minden pedagógus munkájára számítunk a jövőben is, csak már az új oviban.

 

– Miért kell ezt a négy óvodát bezárni?

 

– Az átszervezésre azért van szükség, mert néhány városrészben jelentősen lecsökkent a gyerekek száma, van, ahol már csak fele kihasználtsággal működött az intézmény, ami nem fenntartható. 

 

Különösen azóta, hogy a kormány szabadjára engedte az energiaárakat. A bölcsikben, az ovikban és az iskolákban is hétszer többe kerül a gáz, mint egy éve. A távhő tizenegyszeresére drágult, az áram pedig hatszorosára, és a kormány semmiféle segítséget nem nyújt, hogy az intézmények be tudják fizetni a számláikat. Mi tényleg csak azt a pár intézményt zárjuk be, amik a kihasználatlanság miatt fenntarthatatlanná váltak.

 

– Várhatóak további összevonások, bezárások?

 

– Nem. Nekünk az a célunk, hogy minden szegedi gyereknek és szülőnek a lehető legjobb szolgáltatásban legyen része az otthonához közel. Az elmúlt hat évben ezért is újítottunk fel teljes körűen tizenkét óvodát. Több mint hárommilliárd forintot fordítottunk arra, hogy otthonos, modern és barátságos környezetet teremtsünk a kisgyerekek fejlődéséhez. Jelenleg is két óvoda felújítása van folyamatban Újszegeden és Felsővárosban, valamint egy új bölcsődét építünk a Bagoly utcában, Marostőben, a tápéi óvodát is bölcsődévé alakítjuk át. Folytatni fogjuk az óvodafejlesztési programunkat, mert nekünk a gyermekeink jövője a legfontosabb.

 

Az átszervezés közös érdekünk, hiszen a teljes kapacitással működő intézményekben könnyebb lesz a színvonalas oktatás-nevelés biztosítása. További átszervezésekre jelen körülmények között és a jelen ismereteink alapján nincs szükség. Ez persze mindig az aktuális gyereklétszám függvénye. Nyilván nem kell bizonygatnom, ha nincs gyerek, nincs szükség óvodára, ha viszont megugrik a gyerekszületések száma, új óvodákat fogunk megnyitni.

 

Csak ott avatkoztunk közbe, ahol elengedhetetlen volt és ezt is a lehető legelőnyösebb feltételek biztosításával úgy tettük meg, hogy sem a gyerekeknek, sem a dolgozóknak ne származzon ebből hátrányuk.

 

– Nemcsak a gyerekekből, a pedagógusokból is egyre nagyobb a hiány.

 

– Sajnos ez így igaz. A szakmai szabadság és a megbecsültség hiánya miatt egyre kevesebben választják ezt a pályát, és egyre többen hagyják el. A nyugdíjba vonuló pedagógusoknak nincs megfelelő utánpótlása elsődlegesen az anyagi megbecsültség hiánya miatt. Ez egyébként egyre mélyebb válságba sodorja az egész oktatási rendszerünket egészen az egyetemekig, és sajnos nem látszik, hogy a kormány bármit változtatni szándékozna ezen a helyzeten. Sőt, tűzzel, vassal támadnak azokra, akik az egyre égetőbb problémákra felhívják a figyelmet.

 

Mi Szegeden saját erőből mindent megteszünk annak érdekében, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk a pedagógusok munkájához, még az állami tulajdonba vett iskolák felújítására is mi pályázunk. Mert a Fidesszel szemben nekünk valóban fontosak a gyermekeink. A kormány beszél, mi cselekszünk. A gyerekeinkért a jövőben is, mindig harcolni fogunk.

 

Nyitóképünk a Szél utcai Napsugár óvodáról készült.