Biden szerint Putyin vegyifegyvert akar bevetni Ukrajnában, egyre durvábbak az orosz megszállók, Orbán a BOK csarnokba, Novák Katalin a magyar-ukrán határra látogatott

A legfontosabb hírek a háborúval kapcsolatban kedd délelőtt.
Kékes Viktória

2022. március 22. 13:10

Biden szerint Putyin vegyifegyvert akar bevetni Ukrajnában, egyre durvábbak az orosz megszállók, Orbán a BOK csarnokba, Novák Katalin a magyar-ukrán határra látogatott

Tovább tart Mariupol ostroma

A Reuters újságírói bejutottak az ostromlott városba, ahol „apokaliptikus állapotokat” tapasztaltak. Az ukrán miniszterelnök-helyettes korábban úgy fogalmazott, Mariupol elfoglalása Putyin számára személyes ügy. Irina Verescsuk szerint még mindig 300 ezer ember van a városban víz, élelem és áram nélkül. Arról továbbra sincs döntés, hogy nyitnak-e egy humanitárius folyosót azoknak, akik szeretnének elmenekülni a városból. 

Közel félezer civil áldozat Harkivban

Az orosz erők több mint három hete könyörtelenül bombázzák a határtól 50 kilométerre fekvő várost, ahol ezidáig közel 1000 épület, javarészt lakóház semmisült meg. A helyi katasztrófavédők szerint 500 civil vesztette életét a stratégiai helyen fekvő városban.

15 000 orosz katonát öltek meg az ukránok

Legalábbis ezt állítja az ukrán védelmi minisztérium. Állításuk szerint 509 harckocsi, 1556 páncélozott jármű és 252 tüzérségi rendszer is az oroszok katonai veszteségei között szerepel a háború kitörése, azaz február 24-e óta. 

Egyre durvábbak az orosz megszállók

Az oroszok által elfoglalt területek lakóinak túlnyomó része orosz anyanyelvű, ám ennek ellenére sem működnek együtt a megszállókkal, a többség ellenségnek tekinti őket. Herszonban és több megszállt városban is naponta tüntetnek az emberek a megszállók ellen. Kezdetben ezt viszonylag jól tűrték az orosz katonák, mostanra azonban bekeményítettek. Herszonban éppen most hétfőn lőttek a tömegbe, legalább két embert el is találtak. A 120 ezres Bergyanszkban is folyamatosak voltak a tüntetések, ott vasárnap oszlattak először erőszakkal az oroszok. Az erről készült felvételeken látszik, hogy földre került civileket rugdosnak, illetve rájuk taposnak az orosz katonák. De folyamatosan érkeznek a hírek emberrablásokról, az ukrán lakosság kirablásáról, és arról is, hogy a megszállt területről az ukrán hadsereg által ellenőrzött vidék felé tartó civileket lőttek le. (via 444.hu)

Biden: Egyértelmű, hogy Oroszország vegyi és biológiai fegyverek bevetését fontolgatja Ukrajnában

Nem vesz tudomást a valóságról – mondta Biden az orosz elnökről, Vlagyimir Putyinról, arra utalva, Moszkva nemrég azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy vegyi és biológiai fegyvereket tart Európában.

 

 „Ez egyszerűen nem igaz. Ezt szavatalom. (...) Ők azt is bizonygatták, hogy Ukrajnában vegyi és biológiai fegyverek vannak. Ez egyértelmű jele annak, hogy ő ezt a kétféle fegyvertípust tervezi bevetni.” – fogalmazott Joe Biden.

 

Az amerikai elnök megismételte, hogy ilyen fegyverek bevetése Moszkvát a nyugati hatalmak „súlyos” megtorlásának tenné ki.

Az ENSZ közgyűlés szerdán tágyal az ukrán válságról

Az ukrán válságról tárgyal az ENSZ Közgyűlése szerdán, hogy megállapodjon egy újabb határozatról az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúról – írja az MTI.

 

A dpa német hírügynökség keddi jelentése szerint az Oroszország ukrajnai háborújának humanitárius következményeiről szóló határozattervezetet várhatóan széles körben jóváhagyja majd az ENSZ legnagyobb, 193 tagot számláló testülete. A tervezetben egyebek mellett az Ukrajna elleni oroszországi ellenségeskedések azonnali beszüntetését követelik, különös tekintettel a civilek és a polgári infrastruktúra elleni minden támadásra. Emellett felszólítják Moszkvát, hogy azonnal vonja ki fegyveres erőit Ukrajnából.

Ferenc pápa telefonon beszélt az ukrán elnökkel

Ukrajna szentszéki nagykövete, Andrij Jurash a Twitter-fiókján közölte, hogy Ferenc pápa felhívta az ukrán elnököt. A diplomata "sokat ígérőnek" nevezte a beszélgetést, amelynek során Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy a katolikus egyházfő a leginkább várt vendég Ukrajnában. Ferenc pápa azt mondta, mindent megtesz a háború befejezése érdekében.

BRFK: csaknem 2000 menekültet fogadtak hétfőn Budapesten

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a társszervek hétfőn 1953 menekültet fogadtak a fővárosban.A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokban kialakított humanitárius tranzintpontra. A fővárosba érkező menekülők között 683 gyermek is volt.

 

Az újonnan kialakított tranzitpontot ma reggel a miniszterelnök is meglátogatta. 

Forrás: MTI

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legfrissebb adatai szerint 3 millió 528 ezer 346-an hagyták el Ukrajnát a február 24-én kezdődött háború óta. A menekülők közül több mint 2 millióan Lengyelországba mentek.

Novák Katalin: már 750 millió forintot gyűjtöttek a magyar emberek az ukrajnai menekülteknek

A magyar-ukrán határon tett látogatást a megválasztott köztársasági elnök. 

Forrás: Facebook

Novák Katalin elmondta, hogy jó helyre érkezik a segítség, hiszen az a több mint 750 millió forint, amit a magyar emberek felajánlottak, a legjobb kezekben van, és eljut azokhoz, akiknek erre most igazán szükségük van. Novák azt tapasztalja, hogy egész Magyarország megmozdult, és mindenki segíteni szeretne.