Biciklizni is csak pontosan és szépen érdemes: kerékpáros napot tartottak Tarjánban

A helyes kerékpárhasználat fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet szerda délután, az autómentes napon Tarjánban. A Budapesti körút és a József Attila sugárút kereszteződésében található kerékpáros szervizponton többek között ingyenes átvizsgálással várták a kétkerekűeket és gazdáikat.

2021. szeptember 22. 19:05

– Ez már a második alkalom, hogy ilyen kerékpáros napot hirdetünk – mondta Tóth Károly, a rendezvényt szervező Szeged Város Közösségéért Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

A közalapítvány egy európai uniós pályázat segítségével igyekszik megismertetni a kerékpározókkal a biztonságos közlekedés legfontosabb szabályait.

– Napi fél óra kerékpározással – munkába menet és hazafelé – amellett, hogy kielégíthetjük szervezetünk szükséges mozgásigényét, még Földünkért is sokat tehetünk, hiszen csökkentjük vele a károsanyag-kibocsátást.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A kerékpáros közlekedésbiztonsági napon szakemberek kérésre ingyenesen átvizsgálták a jelentkezők kerékpárjait és a Bikesafe országos kerékpár regisztráció program keretén belül bárki ingyenesen regisztráltathatta is kerékpárját.

Egy KRESZ-totó kitöltésével pedig bárki feleleveníthette ismereteit a közúti közeledés szabályairól, amelyet láthatósági mellénnyel is jutalmaznak a szervezők. Ezzel is igyekeztek felhívni a figyelmet arra, hogy az ősz beköszöntével, a ködös időben még fontosabb a „látni és látszani” elv betartása.

– Aktív kerékpáros vagyok, körbetekertem már a Balatont és Velencei tavat is, a lányommal pedig hétvégeken rendszeresen kerekezünk. A zöld város elképzeléshez nagyon hozzátartozik, hogy aki csak teheti és amikor csak teheti, szálljon ki az autóból, és üljön biciklire, ezzel is óvja Szeged levegőjét – mondta a rendezvényre kilátogató Szabó Sándor országgyűlési képviselő, aki a biztonságos kerekezésre is igyekezett felhívni a jelenlévők figyelmét.

rag