Bíbor Birtok: Szeged egy kedves pont az életünkben

Tizenegy éve járnak a Szegedi Borfesztiválra Gaál Dóráék. A siklósi borászatot kezdetben Brunyai Pince néven találták meg a fesztiválozók, ma már Bíbor Birtok a nevük: egy valami nem változott: a borok kiváló minősége. SZPONZORÁLT TARTALOM
Bíbor Birtok: Szeged egy kedves pont az életünkben

Már a telepítésnél elkezdték a dűlőszelekciót, azóta is külön kezelik a különböző termőterületekről származó boraikat. A szőlő művelésekor a hozam korlátozására törekednek a metszéstől a zöldmunkákig, vagyis az egy tőkén termelt szőlő mennyiségét a kiváló minőség érdekében alacsonyan tartják – így készülnek a borok a Bíbor Birtokon.

 

A borászatnál Olasz- és Rajnai rizling, Kékfrankos, Zweigelt, Merlot készül, valamint – több más villányi pincészettel összefogva – ők is részesei a fiatalos közösségi bormárka, a portugieser-alapú Villányi REDy készítésének. Mindből hoztak Szegedre is. Kóstolható náluk például egy 2017-es Olasz rizling–Rajnai rizling házasítás, 2020-as Tramini és ugyancsak 2020-as Kadarka is. Kadarkájukkal korábban megnyerték a kiskőrösi Kadarka Nemzetközi Borversenyt, idén ezüstérmes lett a 2020-as boruk.

 

Csúcsboruk jelenleg a 2018-as Merlot-juk, ezt is meg lehet kóstolni a 126-os faháznál.

 

Érdemes végigkóstolni a siklósi borászat teljes választékát (fotók: Szabó Luca)

 

Gaál Dóra borász azt mondta, igyekeznek egyfajta keresztmetszetet mutatni a boraikból, hét tételt hoznak Szegedre: egy illatos, egy hordós és egy reduktív fehéret, vörösből könnyedebbet, klasszikust és prémium testes vörösbort is.

 

Nem tartják magukat nagy fesztiváljáróknak, Szeged mellett csak Szolnokra mennek idén.

 

„A Szegedi Borfesztivál becsípődött nálunk, talán az első alkalom sikere miatt és amiatt, hogy nagyon megszerettük a lelkes szegedi közönséget. Szeged egy kedves pont számunkra” 

 

– mondta Gaál Dóra, aki szerint a Szegedi Borfesztivál egyfajta aktív pihenést jelent nekik, mivel kikapcsolódnak a mindennapi rutinból.

 

Gaál Dóra borász szívesen mesél arról, hogyan készítik a boraikat

 

„Ez egy nagyon kellemes feladat, mert általában pozitív visszajelzést kapunk azoktól, akik megkóstolják a borainkat”

 

 – tette hozzá a Bíbor Birtok borásza. A járványidőszak kevéssé viselte meg a borászatot szerencsére. Gaál Dóra azt mondta, mivel boraik nem érhetők el nagyáruházakban, nem volt akkora visszaesés a forgalmukban, mint másoknál. Köszönhető ez az online értékesítésnek is. 

 

A Bíbor Birtoknál nagyon kedvelik a borkóstolókat, ezekből idén is több, kisebb létszámút tartottak a pandémia miatt. Gaál Dóra megjegyezte: Szegeden még nem tartottak borkóstolót idén, de nagyon szívesen jönnek, ha hívják őket a Szegedi Borfesztivál után is.

 

X

Címlapon

mutasd mind