Bibó István két napra visszaköltözik Szegedre

Kétnapos Bibó-konferenciát rendez a Szegedi Tudományegyetem szerdán és csütörtökön Szegeden, amely a politológus, történész és jogász életművét igyekszik körbejárni. A szelleme biztos hazajön.
Bod Péter

2022. április 26. 10:13

Bibó István két napra visszaköltözik Szegedre

A szegediek köztudatában nem annyira nyilvánvaló Bibó István kötődése a városhoz, mint ami magából a tényekből következne. A magyar politikai gondolkodása egyik legnagyobb alakja akkor került Szegedre, amikor apját az egyetemi könyvtár igazgatójának nevezték ki.

 

Így Bibó tízéves korától szegedi piarista gimnáziumban tanult, noha református vallású volt, és utóbb itt érettségizett. Maradt a városban, és lett az akkori nevén Ferenc József Tudományegyetemen hallgatója, ahol 1933-ban államtudományi, 1934-ben jogtudományi diplomát szerzett. Tanulmányait közvetlenül a szegedi évek után Bécsben, majd Genfben folytatta. 

 

A kétnapos szegedi konferencia három szekcióban, a magyar mellett angol és francia nyelvi szekciókban ülésezik. A három szekció tematikája különböző. A magyar nyelvű A hatalmi ágak „elválasztása egykor és most” címmel végzi munkáját.

 

Az angol A hatalom külső korlátai, a francia nyelvű szekció pedig A hatalom belső korlátai címmel ülésezik. A magyar nyelvű szekció szerdán 14 órától lát munkához, ahol a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karának négy egykori és jelenlegi oktatója tart előadást.

 

Így Martonyi János, korábbi külügyminiszter, nyugalmazott professzor, Antal Tamás egyetemi tanár, dékánhelyettes, Löffler Tibor egyetemi docens és Kiss Barnabás egyetemi docens, akik egyszerre beszélnek a hatalommegosztás, Szeged és Bibó kapcsolatának, a rendszerváltás utáni kormányzati hatalom ellensúlyainak és magyar közigazgatás reformjainak kérdéseiről.

 

A Bibó-konferencia első napját a rektori hivatalban, a másodikat a Tanulmányi és Információs Központban (TIK) rendezik meg. Az esemény nem zárt, külső részvevők is beülhetnek a hallgatóság soraiba.

 

A kétnapos konferenciát Szabó Gábor prorektor, a SZTE-t működtető alapítvány kuratóriumának elnöke és Görög Márta, az ÁJTK dékánja nyitja meg szerdán 14 órakor. Az eseményen az előzetes hírek szerint rész vesz Bibó István fia, ifj. Bibó István is.