Bezivatarosodhat a szieszta

Amikor már éppen túl vagyunk az ebéden, utána a kávén, a dohányosok a cigarettájukon, na kábé akkor szakadhat le az ég. Esetleg hamarabb. Vagy egy kicsit később. De az is lehet, hogy megússzuk az egészet.
Bezivatarosodhat a szieszta

Van egy kis bizonytalanság a mai időjárásban is, ebben biztos vagyok. Ugyanis csak havazásra és fagyra nem kell számítani, minden másra igen:

  • huszonnyolc fokig melegszik föl a levegő,
  • a szél jellemzően északról fúj közepesen erősen,
  • valamennyi felhő mindig lesz a nap körül, elég sokszor el is takarják majd a csillagot,
  • kettő körül meg jönnek a lassan hagyományosnak számító elszigetelt zivatarok.

Nem csoda, hogy nem lehet biztosat mondani a mai napi időjárással kapcsolatosan. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint, ha esik, akkor rövid idő alatt 25–30 millimétert meghaladó csapadék hullhat – ki is adták az első fokú veszélyjelzést felhőszakadásra és zivatarra Csongrád-Csanád megyére.

És a pollenek?

Ez van velük: a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony tartományban várható. A nyári gyomok közül a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes, magas. Az útifű, a lórom és a libatopfélék virágporának mennyisége országosan is alacsony szinten van. A ciprus- és tiszafafélék pollenje, illetve a kevésbé jelentős allergének közül a hárs, a fenyőfélék, továbbá a kenderfélék virágpora alacsony koncentrációban lehet jelen a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma viszont nagyon magas szinten van.

gszl

Tovább olvasom