Bezárt, de külső helyszíneken aktív a szegedi Agóra: vasúttörténeti kalandozásokra is viszik a gyerekeket a MÁV-palotába a téli szünetben

A meghosszabbított téli szünetre hirdetett négynapos tábort a Szent-Györgyi Albert Agóra. Az energiaválság miatt bezárásra kényszerült intézmény a Millenniumi Kávéházban és külső helyszíneken szervezett programokat a szünidős diákoknak. Szerdán a többi között a Vasúttörténeti Alapítvány relikviáit csodálhatták meg a MÁV-palota pincéjében. Mi is elkísértük őket.
Rafai Gábor

2023. január 04. 14:31

Bezárt, de külső helyszíneken aktív a szegedi Agóra: vasúttörténeti kalandozásokra is viszik a gyerekeket a MÁV-palotába a téli szünetben

– Az idén a szokottnál is hosszabb a téli szünet, sok szülőnek okoz gondot, hová tegye a héten a gyerekeket. Az Agóra most zárva van, ezért a Millenniumi Kávéház ad otthont a tábornak, onnan visszük a gyerekeket külső programokra 

 

– mondta Orbán Hédi. Az Agóra igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a tábor programjainak összeállításában szerepet vállaltak a művelődési házak munkatársai is, így valóban színes, egy-egy városrészre jellemző kínálatot tudnak nyújtani. A tápéi művelődésszervezők segítségével például a gyékényszövéssel ismerkedhetnek majd pénteken a gyerekek. 

 

A tábori program kedden öko-nappal kezdődött. A Millenniumi Kávéházban PET-palackból madáretetőt, tejfölös kupából ceruzatartót készítettek, és az újrahasznosítás lehetőségeivel is megismerkedtek a gyerekek. 

 

Az egész tábor legnépszerűbb programja a szerdai Legyél te is vasutas! elnevezésű kirándulás volt: ide kilenc fiú, négy lány és egy apuka is jelentkezett. 

 

– Az első osztályos fiamat hoztam el a táborba, ha megtetszik neki, holnap már egyedül itt maradhat – mondta Kovács András.

 

Nagy József MÁV-főtanácsos a kapuban éjfélig tartó programot ígért a gyerekeknek, és amilyen megszállott lendülettel és szeretettel beszélt a vonatokról, senki sem vonta kétségbe, hogy akár másnap hajnalig is képes lenne elszórakoztatni a hallgatóságát.

 

 

Elsőként a 303001-es mozdony tízszeresen lekicsinyített, ám működő másával ismertette meg a gyerekeket az ügyfélszolgálaton, majd következett egy újabb kuriózum, egy 1896-ban gyártott gőzmozdony, a 3132-es modellje, utána irány a pince! 

 

A többi között itt raktározzák a harminc éve megalakult Vasúttörténeti Alapítvány tagjai által összegyűjtött több ezer relikviát, pontosabban, azoknak egy kisebb részét rejti a pince, de így is hosszú órákat el lehet itt tölteni. 

 

– A gyerekek kedvence a hajtány, amit ki próbálhatnak, de vannak szemafor- és bakterlámpák, vasutas egyenruhák és egyensapkák 1945-től napjainkig, amiket a vállalkozó kedvű látogatók fel is próbálhatnak egy szelfi erejéig.

Nagy József szerint az egyik legérdekesebb kiállítási darab egy 1858-ban gyártott vasúti sín tíz centis darabja, amit a tiszai vasúti híd pályájából sikerült megmenteni.

 

Nem lenne teljes a vasutas nap, ha a gyakorlatban nem próbálnák ki a gyerekek a sínen való utazást: pontosabban a vasútvillamost, amivel átruccantak Hódmezővásárhelyre, délután pedig a Nagyállomáson ismerkedhettek többek között a forgalomirányító-berendezésekkel.

 

Péntek estig, négy nap alatt összesen ötven szegedi gyereknek biztosítanak színes, értelmes szünidei programot az Agóra és a művelődési házak munkatársai.