Bezárásra ítélt szülészetükért tüntetnek a szentesi nők

Szakemberhiány miatt jövőre bezárhatja szentesi szülészetét a Csongrád-Csanád Megyei Dr. Bugyi István Kórház.
Cservenák Zoltán

2022. november 25. 07:58

Bezárásra ítélt szülészetükért tüntetnek a szentesi nők

Nyolcvan millió forintból újították föl a szentesi kórház szülészetét 2021-ben. Akkor Kalmár Mihály, a Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója azt mondta, családbarát koncepció mentén újították fel a szülészetet, de fontosnak tartja, hogy 21. századi körülmények között hozhassák világra az édesanyák gyerekeiket. A főigazgató hozzátette: céljuk volt az is, hogy „kicsi nemzetünk szaporodjék, növekedjenek a szülésszámok”. Még Farkas Sándor, fideszes országgyűlési képviselő is örömmel nyilatkozott, megemlítve a kormányzati támogatást.

 

„Ott az elmélet, itt a gyakorlat, és az, hogy Szentesen ez megvalósulhat, a kormányzati támogatás nélkül nem jöhetett volna létre, illetve figyelembe véve a szülő anyáknak, családoknak a szándékát és a mai kornak megfelelő körülményeket, mit szerettek volna, hogyan szerették volna ezt az egészet azt a pillanatot átélni, amikor egy anyának megszületik a gyermeke, hát, azt hiszem, hogy ehhez a legjobb feltételek már biztosítva vannak”  

 

– magyarázta Farkas, majd hozzátette: 

 

a szentesi kórház a térség legnagyobb szülési számmal rendelkező egészségügyi intézménye.

 

Ehhez képest úgy néz ki, bezárják a szentesi szülészetet, mert nincs elegendő szakember. A Telex azt írja, csütörtök este újabb csöndes demonstráción tiltakoztak szentesi és környékbeli nők a szülészet bezárása ellen. A nők gyerekeikkel párjaikkal tüntettek: mécsest gyújtottak, volt, aki sírt is.

 

A lap azt is írja, mintegy 60 ezer ember marad szülészet nélkül, ha valóban megszüntetik az osztályt.

(Fotó: Szentes Mozaik/Vidovics Ferenc)