Bevezetik a vasárnapi boltzárat Észak-Macedóniában

Semjén Zsolt csendben elmorzsol egy könnycseppet.
Kovács M. Norbert

2021. december 20. 22:34

Bevezetik a vasárnapi boltzárat Észak-Macedóniában

Észak-Macedóniában a jövő évtől mindenki számára munkaszüneti nap lehet a vasárnap, a balkáni országban január elsejétől szinte senkinek nem kell dolgoznia a hét utolsó napján, és a legtöbb üzlet is zárva tart majd, erről döntött hétfői ülésén a szkopjei parlament.

 

A Vesti.mk észak-macedón hírportál szerint a 120 tagú törvényhozás mind a 62, jelen lévő tagja támogatta a javaslatot a teljes vasárnapi munkabeszüntetésről. Ennek értelmében vasárnap csakis azok dolgoznak a jövő évtől, akiknek a munkája nem teszi lehetővé a teljes leállást, így a rendőröknek, az egészségügyi dolgozóknak, a tűzoltóknak, a mentőknek, illetve a különböző közművek működtetőinek továbbra is ügyeletet kell vállalniuk vasárnaponként, munkájukért viszont magasabb bért is kapnak. Ezen felül azoknak az áruházaknak, amik vasárnap is nyitva tartanak, kétszeres bért kell fizetniük az alkalmazottaiknak. A vasárnapi munkáért emellett még szabadnap is jár.

 

Jagoda Sahpaszka munka- és szociálisügyi miniszter közölte, a lépéssel az ország vezetése azt szeretné elérni, hogy az embereknek sikerüljön megtalálniuk az egyensúlyt a szakmai és a magánéletük között, illetve fejlődjenek a családi és a szociális kapcsolataik, ezáltal pedig motiváltabbak és hatékonyabbak legyenek a munkahelyükön.

 

A kétezer-tizes évek közepén Magyarországon is bevezették egy időre a vasárnapi boltzárat a KDNP elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslata alapján. Akkor ő a többi között azzal indokolta a javaslatát, hogy lehetővé kell tenni, hogy a magyarok vásárlás helyett a templomokat látogassák vasárnap. A szabályozás végül nem volt hosszú életű, mire népszavazást lehetett volna kiírni róla, a kormány visszavonta a törvényt, ám nem zárták ki, hogy a jövőben valamikor újra bevezessék. Azóta érdemben nem került napirendre a téma.