Bérrendszer-összeomlástól tartanak a MÁV-os és volános szakszervezetek, 10 helyett 20 százalékos béremelést szeretnének

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt emelni kellene minden fizetést, ha ez nem történik meg, akkor bérfeszültség lesz. Csakhogy egyelőre nincs fedezet.
Cservenák Zoltán

2022. január 05. 14:43

Bérrendszer-összeomlástól tartanak a MÁV-os és volános szakszervezetek, 10 helyett 20 százalékos béremelést szeretnének

Bérfeszültségre és a bérrendszer lehetséges összeomlására figyelmeztetett a Vasutasok Szakszervezete, valamint a Közúti Közlekedési Szakszervezete. A két szervezet közös közleményében azt írják: „A bértorlódás miatt pattanásig feszült helyzet a szolgáltatás biztonságát is veszélybe sodorhatja”.

 

A dolgozói érdekképviselet kormányzati segítséget kér, mondván a bruttó 200 ezer forintra emelt minimálbér a MÁV-nál és a Volánnál még 2021-ben megkötött 10 százalékos emelésről szóló bérmegállapodást olyan mértékben írja felül, hogy az a bérrendszer teljes összeomláshoz vezethet.

 

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke figyelmeztetett: a bérfeszültség a munkavállalók elvándorlását okozhatja, ezért lehet veszélyben a szolgáltatás biztonsága. Meleg János szerint a kormánynak gondoskodnia kellene a bérfeszültség csökkentéséről, ezt viszont csak bérre költhető pluszforrásokkal lehet elérni.

 

„A vállalatcsoportnál ugyanis csak így kerülhetik el a hosszú évek alatt kialakított és megőrzött bérrendszer összeomlását. A bérek váratlan és drámai feltorlódásának kockázatával – úgy tűnik – nem számolt a kormány, ezért most azonnali mentőövre van szükség” – mondta a Portfoliónak a VSZ elnöke.

 

A lap azt írja, a Vasutasok Szakszervezete azt szeretné, hogy a kormány egyenlítse ki  a 2022-re megkötött 10 százalékos bérfejlesztési megállapodás és a 20 százalékos minimálbéremelés közötti különbséget, magyarán 

 

a szakszervezet 10 helyett 20 százalékos általános béremelést szeretne a MÁV-nál és a Volánnál.

 

A VSZ szerint a további béremelésre a 4 százalékos munkáltatói járulékcsökkentésből lehetne forrást biztosítani.

 

(Portfolio.hu)