Bernarda Alba házában olykor meghalnak a vágyak

Három új koreográfiát mutatnak be ma, pénteken este a Kisszínházban. Juronics Tamás, Czár Gergely és Corneliu Ganea koreográfiái a visszafojtott szenvedélyről, a fogódzók nélküli létről és az állandó újrakezdésről szólnak a tánc világnyelvén.

2018. február 23. 13:04

A két fiatal alkotó – Czár Gergely és a román származású Corneliu Ganea – koreográfiáit a fővárosi közönség tavaly november 8-án, az Imre Zoltán születésnapjára időzített jubileumi esten már láthatta a Műpában, a Bernarda Alba háza, Juronics Tamás új koreográfiája azonban most debütál.

– A táncmű egyfajta sűrítmény, a Lorca mű olvasása után bennem kialakult érzések, gondolatok esszenciája, lenyomata. Nem a dráma történetét és karaktereit akarom megmutatni, hanem a bezártságból, az elfojtásokból adódó feszültséget, a vágyakozás erejéből táplálkozó egymás ellen fordulás természetét. A Bernarda Alba háza fő mondanivalója az egyéni boldogságot eltipró társadalmi kötöttségek bírálata. Lorca remekül érzékelteti a visszafogott szenvedélyek fülledt légkörét. Aki meghajlik a kemény hagyományok előtt, magára vállalja az örök boldogtalanságot. Aki lázad ellen, aki derűt, boldogságot igényel, az belepusztul – mondta új koreográfiájáról a Kossuth-díjas szegedi táncművész.

Az alig félórás táncdrámát Lorca atyai jó barátja, a kor leghíresebb andalúz zeneszerzője, Manuel de Falla El amor brujo című zenéjére komponálta Juronics Tamás.

Mi történik akkor, ha letér valaki az emberiség közös útjáról, milyen ez a kizökkent, üres, fogódzók nélküli létezés? Ez a nyugtalanító kérdés izgatja a fiatal szegedi táncos-koreográfust, Czár Gergelyt az est második részében bemutatásra kerülő Exit című táncjátékban.

A romániai születésű, de jelenleg Hollandiában élő nemzetközileg is jegyzett koreográfus, Corneliu Ganea Tabula Rasa című alkotása egyszerre két fontos kérdésre is igyekszik választ keresni: milyen a káoszba forduló teljes szabadság és milyen a tiszta lappal való újrakezdés? A Michael Gordon lendületes és forradalmian kidolgozott zeneművére készült koreográfia ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni a tánc formanyelvén.

A jelmezeket mindhárom darabhoz Bianca Imelda Jeremias készítette, az előadások során pedig a fényekről Stadler Ferenc gondoskodik.

A kisszínházi bemutató előtt pénteken este fél 7-kor Tarnavölgyi Zoltán fotóiból a társulat 30 éves jubileuma alkalmából kiállítás nyílik a teátrum aulájában.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió riportját!