Berlioz szerelmi látomását is előadják francia estjükön a szegedi szimfonikusok

Az Egy faun délutánja is felhangzik a Szegedi Szimfonikus Zenekar kedd esti koncertjén a Szegedi Nemzeti Színházban. Az est szólista vendége Koppándi Jenő hegedűművész lesz.
Rafai Gábor

2022. április 05. 15:05

Berlioz szerelmi
látomását is előadják francia estjükön a szegedi szimfonikusok

A román és orosz után ma, kedden este fél 8-kor francia esten mutatkozik a Szegedi Szimfonikus Zenekar. A koncert Debussy Egy faun délutánja című zenekari költeményével indul.

 

 

A francia költészet egyik nagy tizenkilencedik századi megújítójának, Stéphane Mallarmé-nek verse ihlette Debussy zenekari költeményét, aki először huszonkét évesen, 1884-ben zenésített meg a költeményt, majd 1892-ben ismét belefogott az Egy faun délutánja komponálásába. A zeneszerzőnek tökéletesen sikerült megragadnia a körvonalaknak azt a finom határozatlanságát, amely Mallarmé versének jellemzője. 

 

Az est második darabja, C. Saint-Saëns h-moll hegedűversenye, amit a szerző 1880 márciusában írt egy hegedűre és zenekarra. Saint-Saëns a zeneszerző-virtuóz Pablo de Sarasate társának dedikálta a koncertet, aki az szólóprodukciót az 1880 októberi hamburgi premieren adta elő.

 

A szimfonikusok francia estje Berlioz álomszerű szerelmi látomásával, a Fantasztikus szimfóniájával zárul, amit 1830. december 5-én mutattak be Párizsban. Azóta a hangversenyek népszerű darabjává vált világszerte, hangfelvételek sora jelent meg róla a legnevesebb karmesterek és szimfonikus zenekarok közreműködésével.

 

Az öttételes zenekari mű alcíme szerint Epizódok egy művész életéből. A darabhoz Berlioz részletes mesét írt, ami szerint a zenemű egy szerelmes fiatal művész álomszerű látomásairól, képzeletbéli kalandjairól szól. Ezzel a művel született meg a „romantikus szimfónia”, a szimfonikus költemények előfutára.

 

A Szegedi Szimfonikus Zenekar francia estje ma, kedden este fél 8-kor kezdődik a Szegedi Nemzeti Színházban. A kétórás estet Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester vezényli.