Béremelést követelnek a Pécsi Tudományegyetem nem oktatói státuszú dolgozói

Egy fillérrel nem emelkedett az alapítványi egyetem nem oktatói státuszú dolgozóinak bére Pécsett, ezért aláírásokat gyűjtenek.
Szlavkovits Rita

2023. március 17. 14:15

Béremelést követelnek a Pécsi Tudományegyetem nem oktatói státuszú dolgozói

Az alapítványi fenntartású egyetem vezetése úgy okoskodott, hogy összevonták a nem oktató státuszú dolgozók tavaly még alapbérből és pótlékokból álló fizetését. Így pont kijött az idei, már inflációval megnövelt garantál bérminimum összege, ezzel elintézettnek vették a béremelést, holott a valóságban így egy fillérrel nem kapnak több pénzt a dolgozók, mint tavaly. Erre mondják, hogy ügyes, viszont a dolgozók nagyon kiakadtak.

 

Gyakorlatilag így ugyanazt a pénzt viszik haza, mint tavaly, miközben az infláció 25,4 százalékos, az élelmiszerárak emelkedése még ennél is jóval magasabb. 

 

A Pécsi Tudományegyetemen az előbbi háromezer kétszáz dolgozót érint. Aláírásgyűjtést indítottak, amit ugyan oktatók is aláírtak, de még így is csak ötszázkilencven aláírás gyűlt össze. Az Átlátszó riportjában megszólalók közül többen úgy vélik, hogy azért nem többen írták alá az egyébként huszonöt százalékos béremelést követelő petíciót, mert tartanak a retorzióktól. 

 

A Pécsi Tudományegyetem is válaszolt a lap megkeresésére, ők azt írták, hogy tudomásul vették a petíciót, átérzik a munkatársaik helyzetét, és jelenleg is folynak az egyeztetések. A válaszban azt is közölte az alapítványi egyetem, hogy a fenntartóváltás óta átlagosan 31,81 százalékkal nőtt a nem oktatói-kutatói státuszú dolgozók bére.