Beporzó hadművelet: a Vág utcai fűtőmű oldalán is kivirágzott a méhlegelő

A negyedik szegedi fűtőmű kapott új ruhát a Városmetamorfózis projekt keretében. Elkészült a Vág utcai fűtőműre festett vadvirágos rét és körülötte már szépen díszlenek a Beporzó hadművelet méhlegelői is.

A Mondolo Egyesület és a Szetáv közös Városmetamorfózis projektjének negyedik állomását, az új ruhába öltöztetett Vág utcai fűtőművet kedden délelőtt hivatalosan is átadták a szegedieknek, az épület körül egy ideje már szépen virágoznak a Beporzó hadművelet során vetett méhlegelők is, amelyeket a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei gondoznak.

De nemcsak a valóságban, hanem műalkotáson is megjelent a rovarok életét, elszaporodását segítő vadvirágos rét, ami mától óriási méretű növények képében a Vág utcai fűtőmű két oldalán pompázik. Marton Ákos és Vinkó Leó alkotását ma adták át a helyszínen.

Dobai Tibor, a Mondolo Egyesület társalapítója arról beszélt, hogy a Beporzó hadművelet keretében Szegeden eddig már tíz helyszínen létesítettek méhlegelőket, ezek közül öt vadvirágos rét mellett méhecskehoteleket is kialakítottak.

A tíz helyszínen QR-kódos táblák is segítik az informálódást, ezeket leolvasva például megtudhatjuk, hogyan telepítsünk odahaza is méhlegelőket.

– Nagy öröm, hogy alig indult el a program és máris naponta ötven–száz látogató olvassa le a tábláinkat – mondta Dobai Tibor.

Az egyesület egyébként abban is igyekszik segíteni, hogy otthon is tehessünk a beporzó rovarokért, ezért rendszeresen osztanak virágos magkeveréket azoknak, akik a kertjükben vagy erkélyük balkonládájában szeretnének méhlegelőt telepíteni.

Ezzel bárki segítheti Szegeden is azokat a rovarokat, amelyek az életünkhöz nélkülözhetetlen haszonnövényeinket beporozzák. Kihalásukkal ugyanis nagy bajban kerülnénk.

Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezető igazgatója a közös programról elmondta, a távfűtő cég ma még Szeged egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója. Évi 30 millió köbméter gázt égetnek el, ezzel pedig 55 ezer köbméter káros anyagot bocsátanak ki a levegőbe. A környezetvédelmi programjuk kicsit kárpótlás is ezért.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

A helyzet szerencsére jelentősen javulni fog 2024-től, amikor már az egész városban működni fog az Európai Uniió legnagyobb geotermikus rendszere, amellyel a légszennyezést sikerül majd a felére leszorítani.

– Ötvenéves fűtőművekben vagyunk kénytelenek ma még dolgozni. A környezetvédelem mellett fontosnak tartjuk az esztétikai megjelentést is, azért szövetkeztünk a Mondolo Egyesülettel, hogy szebbé tegyük a fűtőműveinket.

A két muralpaintes alkotó, Marton Ákos és Vinkó Leó alkotásait ma már városszerte rengetegen ismerik. Az elmúlt két évben három szegedi fűtőműre festették fel alkotásaikat.

Elsőként a felsővárosira kerültek molnárfecskék, majd az újszegedi gyerekeket örvendeztették meg óriássündisznóval, ezt követően pedig a rókusi fűtőmű falára festettek fel egy retró tévékészüléket figyelmeztetve minket, hogy megfelelően kell kezelni a háztartási hulladékokat is.

A három fűtőmű-falfestmény és a Hajnóczy utcai, nemrég befejezett tűzfalfestmény után készült el a Vág utcai vadvirágos rét, a környezetüket pedig repce, bíborhere és mézontófű borítja.

– Korábban ezeket a fűtőházainkat rendszeresen befújták a vadgraffitizők. Mióta ezek a műalkotások megjelentek, ők is tisztelik a kész munkákat és elkerülik az épületeinket – mondta Kóbor Balázs.

A megújult fűtőmű avatásának végén a programot segítő Syngenta Kft. fenntartható üzleti működésért felelős vezetője, Pecze Rozália a biológiai sokszínűség fontosságát emelte ki hozzászólásában. Arról beszélt, hogy a széndioxid kibocsátást a sokszínű élőhelyek képes jelentősen megkötni, ezért fontos, hogy megállítsuk az ilyen élőhelyek további csökkenését, amire jó példa a szegedi kezdeményezés.

rag

Tovább olvasom