Benyújtotta a kormány a szegedi egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot, és kijelölték, milyen vagyona lesz a fenntartó alapítványnak és az egyetemnek

Egy újabb határozott lépés a sokat vitatott modellváltás felé. Már csak meg kell szavazni a törvényjavaslatot.

2021. április 02. 06:44

Benyújtotta a kormány a szegedi egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot, és kijelölték, milyen vagyona lesz a fenntartó alapítványnak és az egyetemnek

Szerdán, nem sokkal éjfél előtt benyújtotta a kormány modellváltó egyetemekre és az azokat a jövőben fenntartó közhasznú alapítványokra vonatkozó törvényjavaslatokat, köztük a Szegedi Tudományegyetemet érintő törvényjavaslatot is.

Ennek értelmében létrejön a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, és a javaslat rendelkezik arról is, hogy milyen konkrét vagyonhoz (vagyonelemekhez) juttatja az alapítványt és az egyetemet. A törvényjavaslat olyan rendelkezéseket is tartalmaz, amikhez az országgyűlés kétharmadának jóváhagyása szükséges.

A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány tulajdonába eszerint elsősorban lakások, lakóházak, üdülők, garázsok, irodák kerülnek, de van köztük középület és középiskola is, az egyetem tulajdonába pedig főként az intézmény által használt ingatlanok, tehát az oktatási és kutatási épületek, a kollégiumok, irodák stb. De például az egyetemhez kerülnek a lézerkutató központ tulajdonosa, az ELI-HU NKft. állami tulajdonú üzletrészei is.

Az alapítvány és az egyetem is azzal a feltétellel kapja meg az egyes vagyonelemeket, hogy eladásuk esetén az abból származó bevételt kizárólag a saját infrastruktúra fejlesztésére fordíthatják, fenntartásra nem.

Ha az Országgyűlés elfogadja a most benyújtott törvényjavaslatokat, az eddig állami fenntartású egyetemek a jövőben, köztük a Szegedi Tudományegyetem, alapítványi formában folytatják a működésüket, a fenntartó alapítványok élére pedig a kormány nevezi majd ki a kuratóriumokat. Ezek összetételéről korábban Stumpf István, a modellváltás koordinációjával megbízott kormánybiztos azt mondta, hogy április végén, május elején derülhetnek ki a konkrét nevek.

De mi ez az egész modellváltás?

A nagy vidéki egyetemek modellváltása – azok után, hogy korábban a kormányzat arról beszélt, hogy ezek átalakítását nem tervezik – idén év elején került újra napirendre, és több helyen is komoly vitákat váltott ki. A modellváltást kritizálók, az amiatt aggódók szerint rohamtempóban, megfelelő tájékoztatás, érdemi előkészítés, vita és biztosítékok nélkül akarja a kormány véghezvinni az átalakítási folyamatot, és az eddigi tapasztalatok alapján a fenntartó alapítványok kuratóriumaiba pártpolitikai alapon, kormányközeli, kormányzati embereket neveznek majd ki, akiket visszahívni sem lehet a pozíciójukból.

Mindezt lényegében azért, hogy kormány a lehető legszorosabb irányítása alá vonja az egyetemeket, megszüntetve ezzel azok autonómiáját.

Ezzel szemben a kormányzat szerint a modellváltásra azért van szükség, mert a kormány a gazdaságfejlesztés és az innováció központi szereplőiként számít a felsőoktatási intézményekre, és azt szeretné, hogy ezek nemzetközi összehasonlításban is még sikeresebbek, versenyképesebbek lehessenek. Indoklásuk szerint azzal, hogy

az oktatáshoz szükséges tulajdon az egyetemek saját vagyonába kerül, szabadabb, autonómabb működés válik számukra lehetővé, és rugalmasabban tudják majd szervezni az intézmények az életüket.

Szegeden január végén az egyetem szenátusa erősen vitatott, sőt, botrányos körülmények között döntött az átalakulási kezdeményezésről, amiért többen a rektorhoz, az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz és bírósághoz is fordultak, több egyetemi tanár, szenátor is megszólalt az ügyben, ellenezve a szenátusi ülésen történteket, valamint magát az egyetemi modellváltást. Ezekről szóló cikkeink itt érhetők el.

Arról, hogy pontosan mikor szavaz majd a parlament a törvényjavaslatokról, egyelőre nincs információ.

kmn