Bennfentes kereskedelem miatt kell büntetést fizetnie a volt belügyi államtitkár üzlettársának

Májusban 700 milliós osztalékon osztozott az egykori III/II-es tiszt, Tasnádi László és két üzlettársa. Egyiküknek most 58 millió forintos büntetést kell fizetnie a jegybank döntése alapján, bennfentes részvénykereskedés miatt, írja a 24.hu.
Kékes Viktória

2022. június 16. 11:25

Bennfentes kereskedelem miatt kell büntetést fizetnie a volt belügyi államtitkár üzlettársának

A jegybanki bejelentés szerint N. Péter 2019. július 29-én olcsón szerzett meg 10 millió darab Est Media Nyrt.-részvényt. A beszerzés egy nappal azelőtt történt, hogy bejelentették: az Est Media felvásárolja az egyik hazai informatikai vállalatcsoport jól menő cégét, a Delta Systems Kft.-t, ami akkoriban sorra kapta az állami megrendeléseket.

 

Az MNB szerint a volt belügyi államtitkár üzlettársa a birtokában lévő „többletinformációk révén a valós értékéhez képest töredékáron jutott hozzá a részvényekhez”, ami előnyhöz juttatta a többi befektetővel szemben. A 24.hu által megkérdezett szakértők szerint a rekord magasra ugró árfolyam következtében több százmilliós, sőt akár milliárdos nyereség is realizálható volt a részvénycsomagon.

 

Tasnádi Lászlót 2014 júniusában nevezték ki a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárának. Megbízatását 2016 decemberében nem hosszabbították meg, nagy valószínűséggel annak köszönhetően, hogy a III/II-es múltú államtitkárt október 23-án vezérőrnagyból altábornaggyá léptették elő, ez pedig – figyelemmel a Fidesz kommunistaellenes retorikájára – óriási felháborodást váltott ki. Lázár János például az előléptetést kínosnak és kellemetlennek értékelte. 

 

Tasnádi ezután Pintér Sándor volt cégénél, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. lett igazgató, de ezzel egy időben milliárdokat mozgató cégbirodalmat épített ki maga köré. Becsali gasztro Kft. nevű cége például 2020-ban 286 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Szakmai grémium helyett erről is Guller Zoltán, az MTÜ igazgatója döntött egyszemélyben.