Ben Stiller menekült családokkal találkozott

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. június 19-én este.
Garai Szakács László

2022. június 19. 21:27

Ben Stiller menekült családokkal
találkozott

Ben Stiller az ukrán–lengyel határon

Az amerikai színész a lengyel határon ukrajnai menekülteket látogatott meg, Medyka határátkelőnél találkozott Ukrajnából menekült családokkal.

 

– Le vagyok nyűgözve a menekültek képviselőitől és attól, hogy mennyire elkötelezettek az emberek támogatásában, hogy folytatni tudják útjukat – mondta Stiller, aki az ENSZ menekültügyi hivatalának jószolgálati nagykövete.

 

Légicsapás érte Kijev környékét vasárnap reggel

– Robbanások hallatszottak ma reggel Vishorod kerületben. A légvédelem ellenséges célpontokra lőtt – közölte vasárnap Telegram-csatornáján Olekszij Kuleba, a kijevi régió katonai kormányzója. A lövések nem okoztak károkat vagy sérüléseket a városban. Az orosz védelmi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy Iszkander rakétával eltaláltak egy harckocsijavító üzemet Harkivban, és megsemmisítettek tíz löveget, valamint húsz, nyugati országok által szállított katonai járművet Mikolajiv városában.

 

Több tízezer tonna agrárterméket vittek ki az oroszok Luhanszk megyéből

15 ezer tonna napraforgót és 10 ezer tonna gabonát, közölte vasárnap Szerhij Hajdaj, a régió kormányzója. Azt állította, hogy a térség orosz megszállás alá került részein az orosz hatóságok ezen felül gabonát gyűjtenek be a következő vetési időszakra, „kedvezőnek mondott” vásárlási árat kínálva a gazdáknak: tonnánként 8 ezer orosz rubelt – 54 ezer forintot –, míg az ukrán állam 8,6 ezer hrivnyát – 111 ezer forint – fizetett korábban ugyanezért.

 

– Gyakorlatilag a termelőknek a gabona mostani, valós árának mindössze harminc százalékát fizetik, ráadásul rubelben! A szakértők azt mondják, hogy ennyiből lehetetlen fedezni a jövő évi termést biztosító vetést – jelentette ki a kormányzó. Hajdaj a Telegramon közzétett üzenetében azt írta, hogy az oroszok által folytonos ágyútűz alatt tartott Liszicsankszkból sikerült újabb tizenkilenc helyi lakost ukrán ellenőrzésű területre menekíteni. Hozzátette, hogy a „rejtett” – vagyis az orosz féllel nem egyeztetett – evakuálások folytatódnak. Szombaton az ukrán hatóságok 32 embert menekítettek ki Liszicsanszkból és a környező falvakból.

 

Közben Ivan Fedorov, a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében lévő, orosz megszállás alá került Melitopol város polgármestere a Telegramon azt írta, hogy az ukrán katonák már elérték a szomszédos régióban a megyeszékhely, Herszon határait, Zaporizzsja irányában pedig tíz kilométerrel tolták délebbre a frontvonalat.

 

– A mai napig az ukrán fegyveres erők jelentős előrehaladást értek el, és már Herszon határainál vannak. Biztos vagyok abban, hogy hamarosan, a következő hetekben Herszon városát felszabadítja a hadseregünk. Ugyanez a helyzet Melitopol város esetében. Fegyveres erőink már több mint 10 kilométerre nyomultak előre Zaporizzsjától Melitopol felé – állította a polgármester. Fedorov reményét fejezte ki, hogy a nyugati partnerektől kapott fegyverek segítik Ukrajnát az oroszok által megszállt területei felszabadításában. A polgármester megjegyezte, hogy az orosz erők továbbra is rabolnak el embereket, főként papokat és aktivistákat, és nem értve meg azt, hogy Ukrajnában „az emberek 99,9 százaléka nem támogatja őket”. Fedorovot márciusban úgyszintén elrabolták, az ukrán hatóságok fogolycserével szabadították ki őt.

 

Az ukrán vezérkar délutáni helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg sikeresen visszaverte az orosz csapatok támadását a Donyeck megyei Bahmut közelében lévő Beresztove falu határában, az orosz erők eközben viszont légvédelmi rendszert építenek ki a déli Herszon megye általuk megszállt részében.

 

Így látják az oroszok a frontot Szeverodonecknél

Egy több mint félszáz ukrán tábornok és tiszt életét követelő Kalibr-csapásról és Szeverodoneck körüli előrenyomulsáról számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

 

Konasenkov szerint Szeverodonecknél luhanszki „népi milícia” orosz támogatással felszabadította Metyelkine falut. Közölte, hogy Liszicsanszk térségében ukrán katonák az alacsony harci morál, a lőszer és az utánpótlás hiánya miatt elhagyták nehézfegyverzetüket és állásaikat.

Rogyion Mirosnyik, a „Luhanszki Népköztársaság” moszkvai nagykövete vasárnapi Telegram-bejegyzésében az írta, hogy az Ajdar ukrán „nacionalista” alakulat parancsnokai és harcosai adták meg magukat Metyelkinében, az Azot vegyizüzemben körülzárt ukrán erők pedig jelezték, hogy készek a tárgyalások folytatására. Ramzan Kadirov csecsen vezető azzal vádolta meg a létesítményben lévő ukrán erőket, hogy a civileknek, akiket maguk mellett tartanak, nem szóltak, hogy napok óta szabadon elvonulhatnának a számukra megnyitott humanitárius folyosón.

 

Mirosnyik azt írta, hogy a magaslaton fekvő szomszédos Liszicsanszk peremkerületeire, ahonnan az ukrán erők tűz alatt tartják a környező településeket, az orosz erők súlyos csapásokat mérnek, az ukránok súlyos veszteségeket szenvedtek el Beresztovében, Szpornéban, Volcsojarivkában és a liszicsanszki ipari zónában, az kőolajfinomító területén. Beszámolója értelmében a szakadárok jelentősen előrenyomultak Bahmut irányába és hét kilométerre közelítették meg a várost. A Popaszna irányában lévő Zolotében utcai harcokat folytatnak, bekerítettek egy ukrán csoportosulást Hirszkében, valamint behatoltak Nirkovébe és Mikolajivkába.

 

A diplomata a Szolovjov.Live csatornán azt mondta, hogy Liszicsanszkban egy 5–8 ezer fős ukrán csoportosulás lehet. 

 

Konasenkov kijelentette, hogy tengeri indítású Kalibr manőverező robotrepülőgépek csapást mértek egy ukrán vezetési pontra Dnyipropetrovszk megyei Siroka Dacsa falunál, amikor az Alexandria operatív-stratégiai erő csoportosulás parancsnoki állománya éppen ott tartott munkamegbeszélést. Bejelentette, hogy az ukrán fegyveres erők több mint ötven tábornoka és tisztje életét vesztette, köztük a vezérkar, a Kahovka csoportosulás, a légideszant rohamegységek, valamint Mikolajiv és a Zaporizzsja irányában harcoló alakulatok parancsnokságának tagjai.

Ugyancsak Kalibr-csapás semmisített meg a tábornok szerint a mikolajivi transzformátorgyár területén tíz 155 milliméteres M777-es amerikai tarackot és mintegy húsz harcjárművet, amit Nyugatról az elmúlt tíz napban szállítottak.

 

A szóvivő azt mondta, hogy precíziós levegő–föld rakéták találták el az ukrán 14. önálló gépesített dandár 1. zászlóaljának Volodimir-Volinszki városból a Donyec-medencei harci övezetbe érkező, személyzetet, fegyverzetet és hadfelszerelést szállító vonatát, aminek következtében több mint száz katona életét vesztette, 30 harckocsi és páncélozott harcjármű pedig megsemmisült a Dnyipropetrovszk megyei Gubiniha vasútállomás kirakodási pontjánál. A „Donyecki Népköztársaságban” lévő Szelidovénél az ukrán 56. gépesített gyalogsági dandár szenvedett el csapást, aminek következtében mintegy kétszázan életüket vesztették, két Grad rakétasorozatvető, tíz gyalogsági harcjármű és páncélozott személyszállító pedig üzemképtelenné vált. Donyecknél az ütegelhárítás hét tüzelőállásban lévő Grad-szakaszt és egy tüzérségi szakaszt semmisített meg.

 

A harcászati légierő gépei eltaláltak négy rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt, és egy Buk-M1 légvédelmi rakétaindítót, a rakéta- és a tüzérségi csapatok pedig 22 vezetési posztot, 48 lőállásban lévő tüzérségi egységet, 123 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint Iszkander rakétákkal két, a harkivi harckocsijavító üzemben lévő Uragan rakétasorozatvetőt likvidáltak.

 

Az elmúlt nap folyamán Konasenkov szerint a légi-, rakéta- és tüzérségi csapások következtében több mint négyszáz ukrán életét vesztette, tíz harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, 11 tüzérségi löveg, 11 rakétasorozatvető és 28 speciális katonai jármű pedig megsemmisült. A légvédelem lelőtt egy Szu-25-ös repülőgépet, nyolc drónt, három Tocska-U és két Uragan rakétát.

 

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 207 repülőgépet, 132 helikoptert, 1249 drónt, 344 légvédelmi rakétarendszert, 3683 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 562 rakétasorozatvetőt, 2043 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3715 különleges katonai járművet veszítettek.

 

Konasenkov az emberveszteségek miatt harcba küldött katonai személyzet gyenge kiképzettségének tulajdonította, hogy két ukrán Szu-25-ös szombaton ukrán egységek állásait támadta Dnyipropetrovszk megyei Siroke falu közelében.

 

Zelenszkij: Ukrajna nem adja fel a déli régióit

– A déli régiókat nem adjuk oda senkinek, visszaszerzünk mindent, ami a miénk, a tenger pedig ukrán lesz, és biztonságos. Oroszországnak nincs annyi rakétája, amennyivel legyőzheti a mi népünk élni vágyását – idézte Zelenszkijt az Ukrajinszka Pravda hírportál. Leszögezte, hogy Kijev álláspontja egyértelmű és változatlan: „amint nemzetközi közvetítéssel szavatolható lesz a biztonság, Ukrajna mindent megtesz az orosz háború miatti élelmezési válság leküzdéséért”. Az ukrán elnök szombaton tett látogatást a déli fronton; Mikolajivban és Odessza megyében járt.

 

Szerhij Bratcsuk, az Odessza megyei kormányzói hivatal szóvivője közben arról adott hírt, hogy az ukrán légvédelem ismét lelőtt két orosz Oniksz típusú rakétát a régió légterében. Szavai szerint a rakétákat az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félsziget partvidékéről lőtték ki. Az ukrán déli parancsnokság közölte, hogy a déli védelmi vonalakon az ukrán hadsereg négy légitámadást hajtott végre orosz erők és haditechnika, és egy lőszerraktár ellen. A helikopterekkel végrehajtott csapások következtében az orosz erők huszonnyolc embert, egy T-62-es harckocsit, egy üzemanyag-szállítót és egy radarállomást vesztettek.

 

Valentin Reznyicsenko dnyipropetrovszki kormányzó vasárnap arról számolt be, hogy a szombati orosz rakétacsapás következtében a megyeszékhely közelében fekvő Novomoszkovszkban kigyulladt egy olajraktár, oltás közben egy tűzoltó életét vesztette, ketten pedig sérülésekkel kórházba kerültek. Nem sokkal később közölte, hogy a rakétacsapás tizenhárom civil sérültje közül egy életét vesztette a kórházban.

 

Az ukrán vezérkar vasárnapi helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg a Donyec-medencében visszavonulásra kényszerítette az orosz erőket Toskivka településnél, visszaverte az orosz csapatok támadását Zolote térségében, továbbá megállította előrenyomulásukat Vrubivkánál. A Donyeck megyei stratégiai fontosságú Szlovjanszk irányában több helyen nyitottak az orosz erők tüzet az ukrán katonák állásaira.

Címlapon

mutasd mind