Bemutatták a füvészkert orchideagyűjteményét

Ilyenkor mutatja legpompásabb arcát az SZTE Füvészkert orchideaháza, melynek csaknem háromszáz darabos gyűjteménye két éve került egy üvegházba. Most először rendeztek tematikus látogatást, amelyen egy szakvezető mutatta be a gyűjteményt, köztük olyan ritkaságokat, mint például a Vanda orchidea.
Várnai Adrienn

2023. február 07. 11:30

Bemutatták a füvészkert orchideagyűjteményét

Az első orchideák dísznövényként a trópusi Amerikából kerültek Európába a 17-18 században. Később, a 19. század második felétől azután kitört az orchidealáz. Mivel a szaporítása nem volt sikeresen megoldható, ezért megindult a vadászatuk, eredeti helyükről gyűjtötték be őket. 

 

Szinte 100 százalékban védettek az orchidea botanikai fajai, a washingtoni egyezmény tiltja a kereskedelmüket, kivéve azokat a növényeket, amelyeket kertészetekben szaporítanak. Azokkal lehet kereskedni, tudtuk meg Németh Anikótól, a füvészkert igazgatójától. 

 

 

Most először mutatta be szakvezető a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét. A üvegházban nevelt trópusi növények nagy része ilyenkor hozza látványos és egzotikus virágait. A botanikuskert gyűjteménye mintegy félszáz nemzetség csaknem 300 egyedét mutatja be, ezek között vannak botanikai fajok és a kertészetekből jól ismert hibridek is. A gyűjteményben számos ritkaságot lehet felfedezni, mint például az úgynevezett Vanda orchideát. Igazán ritka növényről van szó, előfordul, hogy kertészetekben be lehet szerezni, de akinek nincs üvegháza, az ne tartsa otthon. Csak a levegő páratartalmából veszi fel a vizet.
 

A megtévesztés nagymestereinek is hívják az orchideákat. A virág alakja például annyira élethűen utánozza a beporzó rovarok nőstényeinek sziluettjét, hogy ezzel vonzza magához a hímeket, amelyek elvégzik a feladatot. Sokan afrodiziákumként, mások gyógynövényként is használják.