Belvárosi Mozi: a Pillangókisasszonnyal indul az operaközvetítések sora a londoni Királyi Operaházból

Puccini Pillangókisasszonyával indítja a 2022–2023-as mozis évadának műsorát a Royal Opera House, aminek előadásait az idei szezontól a Metropolitan Opera-vetítések helyett közvetíti a szegedi a Belvárosi Mozi. A londoni Királyi Operaház előadását október 8-án, szombat este 7 órától láthatják az operabarátok.
Rafai Gábor

2022. október 07. 10:59

Belvárosi Mozi:
a Pillangókisasszonnyal indul az operaközvetítések sora a londoni Királyi
Operaházból

A londoni operaház 2022–2023-as évada az eddigi legtöbb, 13 világklasszis előadást felsorakoztató szezon lesz: hét opera és hat balettelőadással. 
 

Ezekből Szegeden mind a hét operát és két balettelőadást láthatnak majd az érdeklődők, az élő felvétel után néhány héttel.

 

Elsőként Giacomo Puccini egyik legismertebb operáját, a Pillangókisasszonyt mutatják be Moshe Leiser és Patrice Caurier rendezésében.

 

Puccini 1904-ben bemutatott operája telis-tele van fülbemászó dallamokkal, mint Pillangókisasszony nagyáriája az „Un bel dì, vedremo”, vagy a szívfacsaró zümmögő kórus.

 

Az opera története szerint amikor az ifjú gésa, Cso-cso-szán feleségül megy az amerikai tengerészhadnagyhoz, Pinkertonhoz, meg van róla győződve, hogy törvényes házasságot kötött, egy életre szóló frigyet. A vallását és övéit is megtagadó ara sajnos túl későn döbben rá, hogy Pinkerton csak játszott vele – aminek tragikus következményei lesznek.

 

Cso-Cso szan és Pinkerton története a szerelmi tragédiák sorából is kiemelkedik. Az „ideiglenes házasságot” valódi érzelmi és törvényes kötésnek gondoló Pillangókisasszony történetében a remény utolsó morzsájának elvesztése után már csak a halál lehet a kiút.

 

Moshe Leiser és Patrice Caurier pompás rendezése a Japánról alkotott XIX. századi európai képből építkezik.

 

A háromfelvonásos, több mint háromórás operát olasz nyelven, magyar és angol felirattal közvetítik Nicola Luisotti vezényletével.

 

Szereplők:

Cso-cso-szán: Maria Agresta

Pinkerton: Joshua Guerrero

Sharpless konzul: Carlos Álvarez 

Szuzuki: Christine Rice

Goro: Carlo Bosi

Címlapon

mutasd mind