Békésszentandrás továbbra sem hajlandó szó nélkül átadni az óvodát és az iskolát az egyháznak

Az ellenállásnak jól láthatóan van értelme: Kübekházán visszavonulót fújt a Szeged-Csanádi Egyházmegye.
Kékes Viktória

2023. március 28. 08:45

Békésszentandrás továbbra sem hajlandó szó nélkül átadni az óvodát és az iskolát az egyháznak

 

Hétfőn összeült a békésszentandrási képviselő-testület, hogy megvitassa, milyen legális eszközökkel tudják megakadályozni, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye simán lenyúlja az önkormányzat tulajdonában lévő óvoda és iskola épületét. Az ülésen az a döntés született, hogy első körben tárgyalni fognak. Sinka Imre polgármester már korábban is jelezte: az eljárás szerinte az ‘50-es éveket idézi és ő akkor sem hajlandó aláírni az erről szóló megállapodást, ha bilincsben viszik el.  

 

A polgármester a Telexnek most azt mondta, ma hivatalosan is felveszik a kapcsolatot az egyházmegyével, szerinte ezután „náluk pattog a labda”. Sinka Imre most is elmondta: ő semmilyen formában nem fogja aláírni az ingatlanok átadását. Ha kell, akkor az alpolgármesterét hatalmazza fel erre.

 

„Vissza fog ütni, hogy nemet mondtunk, mert előbb-utóbb kinulláznak minket, és elveszik az ingatlanokat. Ha nem most, akkor majd később.”

 

Az ellenállásnak jól láthatóan van értelme: a Szegedtől nagyjából 18 kilométerre fekvő, 1500 fős Kübekházán a helyi általános iskolát és a hozzá tartozó óvodát vitte volna a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Vélhetően az önkormányzat ellenállása miatt az egyház végül lemondott az ingatlanról.