Nem hajlandó átadni a Szeged-Csanádi Egyházmegyének az önkormányzati tulajdont Békésszentandrás polgármestere

Sinka Imre szerint az eljárás az 50-es éveket idézi, ő egész biztosan nem írja alá a milliárdos önkormányzati vagyon átadásáról szóló megállapodást.
Kékes Viktória

2023. március 06. 07:28

Nem hajlandó átadni a Szeged-Csanádi Egyházmegyének az önkormányzati tulajdont Békésszentandrás polgármestere

Tavaly decemberben fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely alapján, ha egy egyház kéri, az általa fenntartott ingatlanok tulajdonjogát át kell adni neki. Ezzel a felhatalmazással élt a Szeged-Csanádi Egyházmegye, amikor levélben jelezte Kübekháza önkormányzatának: igényt tartanak a Szent Antal Általános Iskola tulajdonjogára. Kübekháza polgármestere Facebook-oldalán azt írta, a legfájóbb számára az, hogy ismét az önkormányzatok feje fölött döntött a kormány, és egy tollvonással veszi el azt, amit a helyi közösségek építettek. Molnár Róbert a levelet szignózó püspökre sem haragszik, szerinte ő is a rendszer áldozata, aki „nem tudott ellenállni a hatalmi csábításnak, a pénz szerelmének”.

 

Békésszentrandrás polgármestere viszont nem ilyen elnéző. Sinka Imre azt írja, nem hajlandó aláírni a megállapodást, amely alapján az egyház lenyúlná a nagyközségi óvodát és iskolát:

 

„Közvagyonról van szó, óriási értékről, és meg sem kérdeztek:(( Ez az 50-es évekre volt jellemző:(( Sem Testületem, sem én nem értünk egyet ezzel az eljárással, és igyekszünk mindent megtenni, hogy ez ebben a formában ne tudjon megvalósulni. Az egészből hosszas gondolkodás után sajnos azt a következtetést kellett levonnom, hogy 11 évvel ezelőtt Én, és az akkori Testületem komoly hibát követtünk el, amikor átadtuk az iskolát, meggyőzve a települést, hogy ez jó lesz mindannyiunknak. Ezért vállalom a felelősséget, ezt a mostani átadást soha nem fogom aláírni, ha bilincsben visznek el, akkor sem. Nem erre tettem esküt, hanem ennek ellenkezőjére, a település értékeinek megőrzésére”.

 

A polgármester az RTL Híradónak arról beszélt, hogy a szóban forgó vagyonelem nem csak az iskola illetve az óvoda épületét tartalmazza, hanem egy durván 40 ezer négyzetméteres területet is, amin műfüves futballpálya, közmunkaközpont, negyven fő elszállásolására alkalmas szálláshely, önkormányzati lakások, sőt a település ivóvízkútjai is itt találhatóak.

 

Összességében tehát milliárdos vagyonról van szó.

 

A polgármester fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy nem az egyházzal, az eljárással van problémájuk: 

 

„Amikor szó nélkül, kérdés nélkül beadják az ingatlanra a tulajdonlási igényüket azért, mert egy törvény ezt engedi, úgy gondolom, nem keresztény szellemű cselekedet”.

 

Sinka szerint az uniós jogszabályokkal ez egész biztosan szembemegy, ezért a polgármester elsőként az Alkotmánybírósághoz fordul, de ha itt nem jár sikerrel, akkor Strasbourghoz fordul jogorvoslatért.