Bekeményít Moszkva, addig nem jön gáz Északi Áramlat 1-en keresztül, míg életben vannak a szankciók

Moszkva szerint kizárólag technikai okok miatt akadozik az orosz gáz szállítása az Északi Áramlat 1-en keresztül, és ez mindaddig fenn fog állni, amíg a nyugati szankciók érvényben vannak.
Vass Imre

2022. szeptember 05. 16:46

Bekeményít Moszkva, addig nem jön gáz Északi Áramlat 1-en
keresztül, míg életben vannak a szankciók

Dmitrij Peszkovot, az orosz elnök szóvivője hangsúlyozta, Moszkva nem az EU szankcióira tett válaszlépésként akadályozza az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő gázvezeték működését. Szerinte arról van szó, hogy jelenleg csupán egy aggregátor működik, amely a gáz áramoltatását biztosítja, és időnként az is felmondja a szolgálatot – a karbantartást viszont akadályozzák a szankciók, mivel a vezeték működtetése nyugati technológiát igényel.

 

A nyilatkozat alapján arra lehet következtetni, hogy a szankciók miatt Oroszország valóban számára nehezen pótolható nyugati technológiától esik el. De arra is, hogy a szállítás leállítása az orosz játszma része is, és arra akarnak rájátszani, hogy a szankciók visszafelé sülnek el, így nem érdemes azokat fenntartani. 

 

Kétségtelen, hogy az energiahordozók árának brutális emelkedése fáj Európának és jól jöhet Oroszországnak, ez azonban csak részben ellensúlyozza a csökkenő gázexport miatt kieső bevételeket, amelyek az orosz költségvetés jelentős részét adják. 

 

Az orosz gázkitermelés technikai hátterének biztosításában fontos szerepet játszik a turbinákat gyártó Siemens , a német cég szerint azonban nem igaz, hogy az Északi Áramlat 1 leállását az orosz fél által megjelölt technikai ok indokolná. Szerintük a Portovaja kompresszorállomáson elegendő mennyiségű más turbina áll rendelkezésre az Északi Áramlat 1 üzemeltetéséhez.

 

Forrás: telex.hu