Bejött a pizzázás: Olasz Anna ezüstérmet nyert váltóban, öt kilométeren a római Európa-bajnokságon

A Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású négyest csak a házigazda olaszok előzték meg. Ez volt a szakág egyetlen magyar érme a kontinensviadalon.
Garai Szakács László

2022. augusztus 21. 18:09

Bejött a pizzázás: Olasz Anna
ezüstérmet nyert váltóban, öt kilométeren a római
Európa-bajnokságon

A 25 kilométeren történt szombati kaotikus eseményeket követően vasárnap délelőtt az olimpiai szám jelentős hullámzásban, de lement, délutánra viszont újra feltámadt a szél. A csapatok a 10 kilométeres versenyt követően nem is mentek vissza a szállásukra, mindenki a sátrak alatt pihent, és próbálta feltölteni az energiaraktárait – a magyar válogatott például vagy egy tucatnyi pizzát rendelt.

 

A szervezők csak 15 órakor ültek össze megvitatni, hogy meg lehet-e tartani az egy órával későbbre kiírt csapatversenyt, a csapatok ekkor még bőven relaxáltak. A döntés negyed órával később született meg, az úszók pedig villámgyorsan magukra húzták a versenydresszt, és bemelegítettek.

 

A váltóversenyben mindössze öt nemzet indult, ugyanakkor a világbajnokság első négy helyezettje, a Lupa-tavon győztes németek – igaz, az olimpiai bajnok Florian Wellbrock nélkül –, a hazai közönség előtt második magyarok, a bronzérmes olaszok és a negyedik franciák ott voltak, a mezőny a spanyolokkal egészült ki.

 

A hullámok hasonló erősségűek voltak, mint egy nappal korábban, a rajt pedig nagyjából 20 percet csúszott, mert a célhoz kijelölt versenybírókat csak komoly nehézségek árán tudták a helyükre szállítani.

 

(fotók: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A magyarok közül elsőként Rohács ugrott vízbe, és utolsóként, elég nagy hátrányban tudott csak váltani Olasz Annával. A szegediek versenyzője bő tíz másodperces hátrányt dolgozott le, de így is utolsóként váltott Betlehemmel. A 10 kilométeres viadal első nyolc kilométerén hatalmas iramot diktáló 18 éves versenyző ezúttal is remekül úszott, az olaszok olimpiai és világbajnok sztárjával, Gregorio Paltrinierivel együtt elléptek a többiektől.

 

A döntés így a 10 kilométeren győztes Domencio Acerenzára és Rasovszkyra maradt: az olimpiai ezüstérmes magyar egy darabig az olasz lábvízén tempózott, majd nagyjából 600 méterrel a cél előtt az élre állt. Acerenza azonban nem szakadt le, sőt az utolsó 200 méterre még egy fokozattal feljebb tudott kapcsolni, végül magabiztosan diadalmaskodott.

 

 

Nyíltvízi úszás, csapatverseny (4×1250 méter)

Európa-bajnok: Olaszország (Rachele Bruni, Ginevra Taddeucci, Gregorio Paltrinieri, Domenico Acerenza) 59:43.1 perc

2. Magyarország (Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf) 59:53.9

3. Franciaország (Madelon Catteau, Aurelie Muller, Axel Reymond, Logan Fontaine) 1:00:08.3 óra

 

 

(MTI)

Címlapon

mutasd mind