Bejött a kormányzati propaganda, a magyarok többsége szerint a háború Ukrajna belügye

Az Ipsos nemzetközi kutatása nem fest túl jó képet rólunk.
Kékes Viktória

2022. április 22. 12:50

Bejött a kormányzati propaganda, a magyarok többsége szerint a háború Ukrajna belügye

27 országban végzett közvélemény-kutatást az Ipsos a vasárnap két hónapja tartó orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Az adatokból az derül ki, hogy a háború eseményeit szinte minden vizsgált országban kiemelt figyelem övezi, egyes országok között azonban komoly különbségek láthatók: Magyarországon például a megkérdezettek több mint fele (65 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy olvassa, nézi, hallgatja a beszámolókat, miközben Lengyelországban, ez az az arány már 77 százalék.

 

Abban is nagy az egyetértés (82 százalék) a különböző országok lakói között, hogy a háború komoly veszélyt jelent a világra.

Ami talán számunkra a „legérdekesebb” adat, hogy ennek ellenére a magyar lakosság 67 százaléka úgy véli: az, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, az ukránok dolga, nekünk pedig nem kellene beleavatkoznunk. Ez nyilvánvalóan a kormányzati propaganda hatása, amely kezdetektől fogva azt hangsúlyozza, hogy hazánk és a magyarok biztonsága szempontjából az a legfontosabb, hogy kimaradjunk ebből a háborúból. 

 

Még szignifikánsabb a különbség, ha azt a kérdést vizsgáljuk, amely arról szól, hogy Magyarországnak támogatnia kell-e azokat a szuverén államokat, amelyeket megtámad egy másik ország. Ezzel a magyar válaszadók mindössze 53 százaléka értett egyet, ami 17 százalékponttal alacsonyabb az átlagnál, és 30 százalékponttal a lengyel véleményeknél.

 

A magyar társadalom szolidaritásának hiánya annál a kérdésnél is tetten érhető, amely az iránt érdeklődik, hajlandóak lennének-e több pénzt fizetni a kőolajért és a gázért annak érdekében, hogy ne mi fizessük az oroszok háborúját. A válaszokból az derül ki, hogy a magyarok mindössze 38 százaléka lenne erre hajlandó, szemben az átlag 54 százalékkal.