Bejártuk a biennálét: táblaképek nem csak táblákon

Rövid ideig kétséges volt, hogy egyáltalán megrendezik-e az idén? Kívül-belül felújítják a Reök-palotát, a szervezők mégis ragaszkodtak a tradíciókhoz: végül 90 alkotás került a falra, kevesebb alkotót hívtak, de lesz idén is biennálé. Nyitás csütörtökön délután.

2018. június 05. 15:11

A június 7-én, csütörtökön 17 órakor tartandó megnyitón derül ki, kik kapják az idei biennálé díjait. Ekkor adják át az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szeged Megyei Jogú Város és több intézmény által felajánlott elismeréseket. Az idén két újabb díjjal nő az elismerések száma.

A szegedi fesztiválnyár legrangosabb képzőművészeti eseményének lehet részese az, aki csütörtökön délután 5 órakor eljön a XVII. Táblaképfestészeti Biennálé megnyitójára a Reök-palotába.

Nátyi Róberttel, a kiállítás kurátorával mi már ma bejártuk a két szinten megrendezett kiállítást: az országos kitekintésű tárlaton mintegy kilencven alkotás lesz látható, amelyek szinte teljes keresztmetszetet adnak a hazai kortárs festészetről.

A művészettörténész a bejárás alkalmával szólt arról is, hogy a biennálé 1983-as indulását követően egészen a rendszerváltásig a magyar festészet egyik fontos eseménye volt, a korszak jelentős alkotói közül sokan bemutatkoztak rajta.

A következő másfél évtizedben a tárlat inkább helyi érdekűvé vált. A Reök-palota megnyitását követően, 2008-tól azonban megváltozott az anyag válogatása, a szabad beadásos rendszer mellett meghívást kaptak a kiállítóhelyen rendszeresen bemutatkozó alkotók, a kortárs képzőművészet meghatározó szereplői.

– A palota felújítása miatt az idén kérdésessé vált, hogy megrendezzük-e a tárlatot, végül úgy döntöttük, nem szakítjuk meg a hagyományt, ami az elmúlt években sokat változott. Ma már kissé archaikusnak tűnhet a táblakép definíció, ám mi bátor konzervativizmussal vállaljuk ezt.

A művészek az idén csaknem hatszáz alkotással neveztek a tárlatra. A kiemelt érdeklődés részben annak köszönhető, hogy az országos seregszemlék közül egyik elsőként a válogatás teljesen digitálisan zajlott, a zsűri vetített képek alapján döntött arról, melyik festményeket mutatják be a szecessziós palota két szintjének közel tucatnyi termében.

– Mi is izgultunk a zsűrizés új módján, azután kiderült, a jó kép minden formában működik, a gyengébb alkotás viszont a monitoron jobban mutat. Amikor megérkeztek a valódi alkotások, kiderült, nagyot nem lőttünk mellé – mondta el a zsűri munkájáról Nátyi Róbert.

A háromtagú szakmai zsűri – Nátyi Róbert és Nagy Imre művészettörténészek, valamint Hérics Nándor képzőművész – több mint hatszáz alkotás közül végül hetvenet ítélt kiállításra alkalmasnak, a tárlat anyagában ezeket egészítik ki a meghívott alkotók munkái.

Idén is felkértek Kossuth- és Munkácsy-díjas művészeket, így Aknay János, Balla Attila, Vojnich Erzsébet, Hérics Nándor, Nádas Alexandra, Nagy Gábor, feLugossy László, Kántor Ágnes, Végh András, Serényi H. Zsigmond és Vári Dezső alkotásait is megismerhetik majd a biennálé látogatói.   

Az elmúlt években megszokottnál rövidebb ideig, július 7-ig látható tárlatra beválogatott munkák között szerepel több szegedi festőművész táblaképe is: a kiállításlátogatók többek között Kántor Ágnes, Sejben Lajos, Sinkó János, Henn László András, Darázs József és Pataki Ferenc alkotásaival is találkozhatnak.

Nátyi Róbert a tárlatra jelentkező alkotókról elmondta, elsősorban nem a társadalmi problémák, hanem az esztétikai kérdések foglalkoztatják őket, ezért a biennálé anyagában is döntően ilyen képek kaptak helyet.

– Egy furcsa csodabogár lett mára ez a kiállítás, őrzi a táblaképfestészet zárt hagyományait, amelyre úgy tűnik, az idő múlásával is van igény – mondta el a kurátor.

A szakember kifejtette, hogy a képek válogatásakor törekedtek a stiláris sokszínűségre. Így az első szinten elsősorban nonfiguratív alkotások, az absztrakt expresszionizmus jegyében született, gesztusvezérelt művek kaptak helyet. A második szint ennek pont az ellenpontja, ott figurális irányzatot képviselő realista, naturalista vagy fotorealisztikus képeket láthat majd a közönség.

A korábbi évekhez hasonlóan most is minden korosztály képviselteti magát az egy hónapig látható tárlaton, a pályakezdő fiatalok és a középgeneráció mellett neves művészek is.