Beismerte a kormány, hogy a korrupció miatt nem jönnek az uniós pénzek

A 444 úgy tudja, módosítottak azon a terven, amely arról szól mire költenénk el az uniós helyreállítási alapból nekünk járó pénzt. Bár a kormány eddig a gyermekvédelmi törvénnyel indokolta miért nem kaptuk meg eddig az uniós támogatást, most mégis az EU-s pályázatok szigorúbb ellenőrzését ígéri. Ez pedig egyértelmű beismerése annak, hogy nagyon is tisztában vannak azzal: a pénzek visszatartásának fő oka a korrupció.
Kékes Viktória

2022. március 18. 07:47

Beismerte a kormány, hogy a korrupció miatt nem jönnek az uniós pénzek

A koronavírus-világjárvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállításának elősegítésére az Európai Bizottság, az Európai Parlament, és az uniós tagállamok vezetői megállapodtak egy helyreállítási tervben, amellyel Európa kilábal a válságból és megalapozza modern és fenntartható jövőjét. Ennek részeként az Európai Unió Tanácsa 2021. február 11-én elfogadta azt a rendeletet, amely a tagállamok számára soron kívüli, összesen 750 milliárd eurónyi pluszforrást biztosít. Ezt kizárólag a Covid-19 következményeinek enyhítésére lehet használni. 

 

Ebből az összegből Magyarország 2511 milliárd forintnyi támogatásra és további legfeljebb 3384 milliárd forintnyi kedvezményes hitelre lenne jogosult. A magyar kormány azonban úgy döntött, hogy hazánk csak a támogatásra tart igényt, mert „el akarja kerülni a túlzott eladósodást”. (Ilyen problémája a kormánynak sem az orosz, sem a kínai hitellel nem volt. Néhány hónappal később ráadásul magasabb kamatra vett fel a magyar állam devizahiteleket.)

 

A magyar helyreállítási tervet azonban az Európai Bizottság nem fogadta el. 

 

A magyar kormány közben itthon elfogadta a homoszexualitást a pedofíliával összemosó gyermekvédelmi törvényt, amit gyakorlatilag arra használtak fel, hogy ezzel indokolják itthon miért nem fizeti ki Brüsszel az alapból nekünk járó 2500 milliárdnyi támogatást. Ezt az állítást azóta a Bizottság elnöke és a jogérvényesülésért felelős uniós biztos is cáfolta. Világossá tették, hogy addig nem kapunk pénzt, amíg nincs arra megfelelő biztosíték, hogy nem lopják el azt. 

 

Most úgy tűnik a kormány (bár itthon erről nem esett szó) változtatott a magyar terven. A 444 értesülései szerint most már az uniós pályázatok szorosabb ellenőrzését ígérik. Ezzel pedig gyakorlatilag elismerték, hogy a probléma nem a gyermekvédelmi törvénnyel, hanem a korrupcióval van.

 

Ha Brüsszelben hisznek nekik, akkor mi is csatlakozhatunk ahhoz a 22 országhoz, akik már részesültek az uniós támogatásból. 

Címlapon

mutasd mind