Beiktatták az Egyesült Államok 46. elnökét, Joe Bident

Az Egyesült Államok 46. elnöke két cikluson keresztül volt Barack Obama alelnöke. Szerdán helyi idő szerint dél előtt pár perccel tette le az elnöki esküt az amerikai kongresszus épületénél. Joe Bident John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke iktatta be hivatalába.

2021. január 21. 05:51

Beiktatták az Egyesült Államok 46. elnökét, Joe Bident

Az új elnök a demokrácia győzelméről beszélt azt követően, hogy két héttel korábban Trump hívei szabályosan megostromolták a Capitolium épületét. Joe Biden elismerte, hogy a nemzet sok kérdésben megosztott, ám az Egyesült Államok előtt álló kihívásokkal kizárólag a teljes nemzet képes megbirkózni – jelentette ki.

Hitet tett, hogy minden amerikai elnöke lesz, és azokat is képviselni fogja, akik nem rá szavaztak. Közvetlenül ezután megemlékezett a koronavírusban elhunyt 400 ezer amerikai állampolgárról.

Politikai programjának egyik fontos elemét külön hangsúlyozta a beiktatása után mondott beszédében: erősíteni fogja az Egyesült Államok kapcsolatát szövetségeseivel, ami komoly fordulat a korábbi elnök külpolitikájához képest.

Biden után tette le az esküt alelnöke, az afroamerikai és dél-ázsiai származású Kamala Harris, aki az első női alelnöke az Egyesült Államoknak. A protokoll része volt, hogy a beiktatási ünnepségen részt vett Barack Obama és felesége, Michelle Obama is, valamint két korábbi amerikai elnök: Bill Clinton és George W. Bush.

Donald Trump helyett alelnöke, Mike Pence képviselte a távozó kormányzatot a beiktatáson. Trump órákkal Biden beiktatása előtt elhagyta Washingtont, és floridai golfklubjába utazott.

Trump megköszönte az elmúlt négy évet, és sok sikert kívánt a következő kormánynak

Donald Trump leköszönő amerikai elnök az Andrews támaszponton szerdán elmondott búcsúbeszédében megköszönte az elmúlt négy „rendkívüli évet”, és sok sikert kívánt a következő kormánynak.

Megjegyezte: az alapokat lerakták, így minden lehetőség adott, hogy az új adminisztráció látványos dolgokat hajtson végre.

„Úgy gondolom, nagy sikerük lesz” – tette hozzá, aláhúzva, hogy az ország jövője még sohasem nézett ki ennyire biztatóan.

„Hihetetlen dolgokat vittünk véghez” – mondta a leköszönő vezető. Kiemelte: újjáépítették az amerikai hadsereget, csökkentették az adókat, munkaerőpiaci reformokat hajtottak végre, és évek helyett mindössze kilenc hónap alatt sikerült kifejleszteni a koronavírus elleni vakcinát. Aláhúzta: erőfeszítéseik a következő hónapokban be fognak érni, és ez a gazdaságon is látszani fog.

Keményen dolgoztunk, és mindent beleadtunk, annak ellenére, hogy sok nehézséggel kellett megküzdenünk – hangoztatta.

Trump egyúttal megemlékezett a koronavírus-járvány áldozatairól és családtagjaikról, és együttérzéséről biztosította őket.

A távozó elnök megígérte: nem tűnik el, követni fogja az eseményeket, mindig harcolni fog az amerikai népért, és „valamilyen formában visszatér”.

Trump több mint egy hét után először jelent meg a nyilvánosság előtt – emlékeztetett a CNN amerikai hírtelevízió.

Donald Trump helyi idő szerint szerda reggel hagyta el a Fehér Házat a Marine One elnöki helikopter fedélzetén feleségével, Melania Trumppal floridai birtoka, Mar-a-Lago felé. Ő az első elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán.

Von der Leyen: Európának ismét barátja van a Fehér Házban

Négy hosszú év elteltével Európának ismét barátja van a Fehér Házban, a Capitolium pedig ismét a demokrácia szimbóluma lehet, Joe Biden beiktatásával Amerika ugyanis visszatér a hasonlóan gondolkodók körébe – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Euróai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén szerdán.

Ursula von der Leyen az Egyesült Államok új elnökének beiktatásáról és az aktuális politikai helyzetről folytatott EP-vitán azt mondta: új időszak kezdődik Amerikában, Biden beiktatásának fontos üzenete ugyanis, hogy egy megosztott nemzet gyógyulása indulhat meg.

Elmondta, az új partnerség kialakítására az Európai Bizottság előre tekintő transzatlanti napirendet fogadott el a globális változások közös megoldása céljából az Amerikával közös érdekek és értékek alapján.

Orbán Viktor is gratulált Joe Bidennek

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából.

A kormányfő azt írta, az elmúlt négy év bebizonyította, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közötti barátságos és kölcsönösen előnyös együttműködés számos területen nagy lehetőségeket rejt magában. Orbán Viktor örömmel állapította meg, hogy ez az időszak új távlatokat nyitott a kétoldalú kapcsolatokban a biztonság, az energiapolitika és a gazdaság területén egyaránt.

A miniszterelnök biztosította Joe Bident arról, hogy a magyar kormány továbbra is teljes mértékben elkötelezett marad a magyar–amerikai kapcsolatok erősítése mellett a kölcsönös tisztelet és jóakarat alapján, „építve NATO-n belüli szövetségünkre, a terrorizmus elleni küzdelem iránti elkötelezettségünkre és Közép-Európa alternatív energiaforrásainak biztosítására irányuló közös törekvésünkre. Sok sikert és jó egészséget kívánok felelősségteljes feladatainak ellátásához” – zárta az új amerikai elnöknek írt levelét Orbán Viktor.

Botka László is gratulált az új amerikai elnöknek

Szeged polgármestere Facebook-oldalán így fogalmazott: „A mai nappal véget ért az a rémálom, amit Donald Trump elnöksége jelentett a világnak. Véget ért Trump önző, nacionalista, rasszista elnöksége. Magyarország szövetségese az Egyesült Államoknak, városunk nevében üdvözlöm Joe Biden elnök urat és Kamala Harris alelnök asszonyt.”

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind

Címlapon

mutasd mind