Lecseréltek minden „energiazabáló” lámpát a Mars téren

A több mint tíz éves, korszerűtlen világítótestek végleg eltűntek hétfőn a Mars téri piaccsarnok belsejéből, helyüket korszerű, energiatakarékos ledek foglalták el. A munkák egy hónapja kezdődtek, a teljes befejezés után pedig a piacot üzemeltető Városkép és Piac Kft. villanyszámlája megfeleződik.
Rafai Gábor

2022. november 07. 15:27

Lecseréltek minden „energiazabáló” lámpát a Mars téren

A Mars téri piac nagycsarnoka tizenkét évvel ezelőtt, 2011-ben nyílt meg a szegediek előtt. Az akkor korszerűnek számító világítást mára túlhaladta az idő, sokkal korszerűbb, energiatakarékos fényforrások is elérhetők.

 

– Társaságunk elkötelezett a piac energiahatékony működtetésében. Első lépésként már tavaly kicseréltük a csarnokok külső világítását ledes lámpákra. A megemelkedett energiaköltségek miatt is fontossá vált, hogy tovább csökkentsük az energiafelhasználást és így a rezsit

 

– mondta Rácz Attila, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója. A használatban lévő, több mint tízéves, korszerűtlen világítótesteket az elmúlt egy hónapban energiatakarékos ledes fényforrásokra cserélték. 

 

A nagycsarnokban a középső, 250 wattos teljesítményű tizennyolc mennyezeti lámpát 135 wattosra, az oldalsó százharminckét 58 wattos neoncsövet pedig 22 wattos energiatakarékos ledekre cserélték. 

 

Megújult a két kisebb csarnok világítása is. Az Anna és az Irén csarnokban a 250 wattos középső fényforrások helyére 135 wattosakat raktak.

 

A legforgalmasabb 1-es és 2-es sátorban pedig az 58 wattos neonok helyére 22 wattos led-lámpákat szereltek fel, így a piacon állandó használatban lévő lámpatestek mindegyike már korszerű, energiatakarékos ledes fényforrás.

 

– A teljes beruházás összesen közel 5 millió forintba kerül, de a megnövekedett energiaköltségek mellett a beruházásra fordított összeg gyorsan megtérül. Számításaink szerint a társaság villanyszámlája a fejlesztést követően megfeleződik – mondta Rácz Attila.