Becsey László 90 évesen is szeret jókat enni, és minden ebéd után megiszik egy fröccsöt

Még ma is autót vezet, és naponta találkozik a gyermekeivel. Szenvedélye a foci: minden jelentősebb bajnokságot figyelemmel kísér a televízióban, és tableten követi a napi eredményeket. Soha nem dohányzott. Azt kívánja, mások is érezzék ilyen szerencsésnek és elégedettnek magukat, ha megérik ezt a kort.
Szegedi Tükör

2023. március 17. 16:40

Becsey László 90 évesen is szeret
jókat enni, és minden ebéd után megiszik egy fröccsöt

Becsey László egy kisbirtokos család középső fiú gyermekeként született 1933. február 23-án, Szegeden. Bátyja 92 éves, öccsét fiatal korában elvesztette. Gyerekként szabadon éltek a családi kisbirtokon, szőrmentén ülték meg a lovat, pecáztak, vigyáztak a legelő állatokra. A szegedi piarista gimnáziumban érettségizett, majd a Hungária Szállodában kezdett dolgozni.

 

Huszonhárom évesen megnősült, majd az apjától kapott kis földön előbb gyümölcs-, aztán zöldségtermesztéssel foglalkozott, és belevágott a bolgárkertészkedésbe. Üvegházban, majd fóliasátrakban termelték a paprikát, paradicsomot. Egy kertész barátja plumózát, aszparáguszt termelt, amit ő is kipróbált, később pedig beletanult a szegfű és a gerbera termesztésébe. Az egész kertészkedést megkoronázta az orchideakertészet kialakítása – véleménye szerint gyönyörű látvány a tíz-tizenöt virágos fürt színpompája. Becsey Lászlóé volt az ország első orchideakertésze. Internet hiányában telefonon egyeztettek az 1970–80-es években a holland Molenaar céggel a virághagymák és a szaporítóanyagok beszerzéséről.

 

Becsey Lászlót a munka közben szerzett gyakorlata, az elérhető szakkönyvek, a kitartása és a hite segítette az útján. Két gyermeke és négy unokája van.

 

Képünkön a 90. születésnapját ünneplő Becsey László lányával, Anikóval. Fotó: Szabó Luca.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind