Bécsből, egy szekrény mélyéről kerültek elő szegedi kincsek

Várostörténeti jelentőségű dokumentumok érkeztek a Szegedi Zsidó Hitközség Archívumába. A hitközség egy újabb zsidó család bemutatására készül, ehhez gyűjtött anyagot. Már minden elkészült a Tardos-Taussig Ármint bemutató kiállításra, amikor az utolsó pillanatban egyik leszármazottja felbecsülhetetlen értékű kincseket bocsátott az archívum rendelkezésére.
Szabó Luca

2022. szeptember 24. 11:29

Bécsből, egy szekrény mélyéről kerültek elő szegedi kincsek

Juhász Gyula, József Attila, Márai Sándor és még Bartók Béla is írt azokba a vendégkönyvekbe, amelyek a zsidó származású mérnök és grafikus, Tardos-Taussig Ármin hagyatékából került elő. 

A Szegedi Zsidó Hitközség Archívumának munkatársai hónapok óta kutatták az elveszettnek hitt albumokat, fotókat, vendégkönyveket. A véletlen műve, hogy a Bécsben élő Tardoss Veronika – aki másod unokatestvére Tardos-Taussig Ármin Amerikában élő unokájának – képbe került. 30 évig az ő szekrényében porosodtak ezek a kincsek. Mint elmondta, azóta sem nézett bele ezekbe az anyagokba, mivel neki nem sokat mondtak az abban szereplő nevek.

 

Tardos-Taussig Ármin volt az 1920 évek szegedi kulturális életének egyik motorja - meséli a Szegedi Zsidó Hitközség Archívumának munkatársa. Otthonában egymásnak adták a kilincset a szegedi hírességek, írók, költők, színészek, festők.

 

 

Frauhammer Krisztina a kiállítás kurátora elmondta József Attila általában szerdánkánt evett Tardoss Árminéknál, amikor ott tanult. Juhász Gyulával is szoros barátságban voltak, Elli lányának még verset is írt a költő. A feljegyzések mutatják, hogy a lakása egyfajta szalonként működött, nagy társasági élet zajlott ott – tette hozzá.

 

A dokumentumokat a Somogyi-könyvtár munkatársainak segítségével beszkennelik, az eredeti könyvek pedig visszakerülnek a tulajdonosához. De az október 16-án nyíló kiállításon még várhatóan ezek is helyet kapnak majd az Új Zsinagógában.