Bebarangoltuk Móra rengetegjét az író dédunokájával: a múzsaabraktól a Pankafáig

Varázslatos mesevilággal mutatja be névadójának életét és műveit a Móra Ferenc Múzeum megújult tárlata. A látogatók egy természetközeli kiállítótérben járhatják be az író és múzeumigazgató életét és ikonikus műveit. A kiállítást Vészits Andreával, az író dédunokájával ma mi is bebarangoltuk.

2020. augusztus 25. 15:53

– A kiállítás tervezésekor az a gondolat indított el bennünket, hogy Móra Ferenc már száz évvel ezelőtt is igazi környezetvédő volt, mert felismerte a természetvédelem fontosságát, és életművének ez az üzenete és aspektusa ma még fontosabb az aktualitása miatt. Azt vallotta, hogy az ember, aki a természet elszakíthatatlan része, soha nem lesz barbár, soha nem fog oktalanul rombolni és rátámadni embertársaira. Ezért Móra Ferenc rendkívül gazdag és különleges munkásságát a természethez fűződő viszonyán keresztül mutatjuk be – mondta el a bejárás előtt a kiállítás koncepciójáról a kurátor-dédunoka, Vésztis Andrea.

A kiállítás a Móra rengeteg címet kapta, mivel a legendás író szenvedélyesen szerette a fákat és a természetet – ez az ő örök erdeje.

Az égig érő fák között bolyongva a látogatók megismerhetik Móra Ferenc kedvenc virágait, állatait, életének fontos eseményeit és szereplőit. Valamint azt is, hogy regényeiben, írásaiban hogyan kapott szerepet a természet és miért szeretett volna a sírjára egy nyírfát ültettetni, amit azonban soha nem sikerült valóra váltani, de most a kiállításon, egy mozgó hologram formájában végül mégis teljesülhetett az író vágya.

A megújult múzeum új állandó tárlatát olyan látványos és interaktív módon alakították ki, hogy a lehető legszélesebb közönséget szólítsák meg. A játékos elemek segítségével a gyerekeket is igyekeznek bevonni Móra izgalmas világába, de az írót jól ismerő felnőtt látogatóknak is sok újdonsággal szolgál ez a rendhagyónak is nevezhető kiállítás, ahol az írott tartalom mellett legalább ekkora hangsúlyt kap a Zöldy Z. Gergely látványtervező alkotta igazi mesebeli világ.

A terembe belépve elsőként Móra életét egy fatörzsön található évgyűrűkön keresztül ismerhetjük meg, majd egy másik fa belsejében tekeredő csigalépcsőn át a Lombházba jutunk. Itt öt legendás regénye elevenedik meg egyedi és varázslatos mini világokat rejtő könyv makettek formájában.

A tárlat sok digitális, interaktív játékkal is várja az érdeklődőket: például kedvenc virágaival díszíthetjük fel Móra Ferencet, illetve megtudhatjuk, hogy milyen állat vagy növény szeretett volna lenni.

Kiderült, az író sosem bújt volna egy róka bőrébe, de szívesen lett volna fecske, annyira, hogy több levelét is így írta alá. A „munkánk” eredményt a képernyőről azonnal interneten keresztül el is küldhetjük az otthoni számítógépünkre.

Itt érdemes „eltévedni” (a nyitóképre kattintva még több képet láthat a tárlatról; fotók: Iványi Aurél)

Móra rengetegében bolyongva találkozhatunk a Szavak fájával, ahová a legendás író sűrűn használt, kedvenc kifejezéseit, szavait írták fel, például azt, hogy múzsaabrak. A Bátorságfa sötét odvába bedugva a fejünket mindig az évszaknak megfelelő zenét hallhatunk, a Regényfában pedig elrejtették Móra soha meg nem írt regényterveit.

Politikai hitvallását mutatja be a Magyar Glóbusz elnevezésű fa, a Szerelmi rímkeresőben pedig jelképesen szétdarabolt szerelmes leveleket tudunk újra összerakni, a Levélfán pedig elolvashatjuk Móra kézzel írt leveleit, de mivel legendásan csúnyán írt kézzel, ezért biztos, ami biztos, egy géphang fel is olvassa a levek tartalmát. Egy monitoron pedig megnézhetik a látogatók azt az egyetlen filmfelvételt is, amely Móráról ránk maradt.

A kiállítás végigjárva a Pankafa törzsébe be is ülhetnek a látogatók, ahol egy vadvirágos réten érezhetik magukat. A tárlat egész látványvilága és tematikája ugyanis a természetre épül, hiszen a legendás író maga is földrajz-természetrajz szakon végzett.

Az alig két hete megnyílt kiállítás máris nagy népszerűségnek örvend. A megújult múzeum kiállításaira, közöttük Móra rengetegjére már nyitást követő első hétvégén közel négyezren voltak kíváncsiak.

– Egy hagyományos, csak tárgyakat bemutató kiállítással szemben ez a varázslatos világ sokkal inkább alkalmas arra, hogy ráirányítsa a látogatók figyelmét Mórára, esetleg még azt is el tudjuk érni, hogy ezek után levesznek egy Móra könyvet a polcról és elkezdik olvasni. Ezért próbálunk nagyon sok impulzust adni ezzel a tárlattal. Úgy gondolom, ha valaki nem is olvassa el Móra műveit, ebből a kiállításból a szellemisége átsugárzik, és ha ez megérinti a látogatót, akkor már megérte megcsinálni – mondta közös barangolásunk végén Vészits Andrea.

rag